DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

O nouă manifestaţie pro-democraţie este prevăzută pentru duminică în Hong Kong, la o zi după incidentele violente în timpul cărora poliţia a utilizat gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc contra participanţilor la un miting interzis, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Poliţia a autorizat pentru duminică după-amiază o demonstraţie într-un parc din Hong Kong, dar a interzis un marş pe care opoziţia intenţiona să-l organizeze pe străzi, ceea ce deschide perspectiva unor noi violenţe.


Citește și : Jurnalişti ce realizau anchete privind Rusia, vizaţi de atacuri cibernetice

Poliţia a folosit sâmbătă gloanţe de cauciuc pentru a dispersa un grup de aproximativ 200 de manifestanţi, în contextul unei noi zile de mobilizare a opozanţilor guvernului local pro-Beijing. Au fost operate 11 arestări, iar surse spitaliceşti au anunţat că 24 de persoane au fost rănite, dintre care două se află în stare gravă.

Incidentele au avut loc în orăşelul Yuen Long, în apropiere de graniţa cu partea continentală a Chinei. Exact cu o săptămână în urmă, în gara acestui oraş aproximativ 100 de bărbaţi îmbrăcaţi în tricouri albe şi înarmaţi cu bâte de baseball, presupuşi membri ai Triadelor (bande de criminalitate organizată din Hong Kong), au luat la bătaie protestatarii care se întorceau din insula Hong Kong, unde participaseră la o amplă manifestaţie antiguvernamentală.

Hong Kong-ul trece de şapte săptămâni prin cea mai gravă criză din istoria sa recentă, marcată de ample manifestaţii paşnice contra guvernului local pro-Beijing, dar şi de confruntări sporadice între demonstranţi radicali şi poliţişti.

Citește și : Partidele de opoziţie ungare critică discursul lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad