DISTRIBUIȚI
bbc

Vulcanul Fuego („Vulcanul de Foc”) din Guatemala, situat la aproximativ 50 de kilometri de capitala ţării, a început marţi o nouă fază eruptivă, a patra din acest an, după ce erupţiile de anul trecut din luna iunie au lăsat în urmă cel puţin 190 de morţi, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Institutul de seismologie, vulcanologie, meteorologie şi hidrologie a semnalat, printr-un buletin informativ special, că vulcanul prezintă explozii de intensitate mică şi moderată în urma cărora a fost expulzată o coloană de cenuşă la o altitudine de 4.800 de metri, iar deasupra craterului se ridică fluxuri incandescente la 300 de metri înălţime.


Citește și : Brexit: Miniştrii cabinetul May au nevoie de mai mult timp pentru a examina mecanismul ‘plasei de siguranţă’

Vulcanul Fuego, cu o înălţime de 3.763 de metri, este situat între departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez şi este unul dintre cei mai activi din America Centrală.

Faza eruptivă care a început marţi, a provocat căderea unor particule fine de cenuşă în localităţi precum Panimaché I, El Porvenir, Morelia, Santa Sofía, Sangre de Cristo sau San Pedro Yepocapa, iar de jur împrejurul craterului sunt scurgeri de materie incandescentă de intensitate „slabă şi moderată” ce se îndreaptă spre Seca şi Taniluyá.

Citește și : Amnesty International cere achitarea celor 11 activişti în domeniul drepturilor omului judecaţi pentru terorism în Turcia

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor (CONRED), David de León, a informat de asemenea că circulaţia pe drumul naţional 14 a fost restricţionată ca măsură de precauţie, însă a subliniat că unii conducători de autovehicule „nu respectau” această măsură. Drumul a fost complet blocat în urma erupţiei vulcanului Fuego la 3 iunie care a lăsat în urmă 190 de morţi şi a afectat aproape 2 milioane de persoane, unele dintre acestea pierzându-şi toate bunurile.