DISTRIBUIȚI
PA Images

Ministrul britanic pentru relaţia cu parlamentul, Andrea Leadsom, şi-a anunţat miercuri demisia, afirmând că nu mai crede că guvernul poate să pună în practică rezultatul referendumului din iunie 2016 în favoarea Brexitului, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

„Nu mai cred că abordarea noastră va pune în practică rezultatul referendumului”, a scris Andrea Leadsom într-o scrisoare adresată premierului Theresa May.


Citește și : Atentat cu vehicul-capcană în capitala Somaliei – Nouă morţi, inclusiv un consilier prezidenţial

„De aceea, cu mare regret şi cu inima grea demisionez din acest guvern”, a adăugat ea.

Noul plan al premierului Theresa May include, ca stimulente pentru parlamentari, un vot în privinţa organizării unui al doilea referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE – odată ce proiectul său de lege trece de prima etapă – precum şi aranjamente comerciale mai strânse cu UE în viitor.

Propunerea sa a determinat o reacţie rapidă, mulţi parlamentari care au sprijinit-o pe May la voturile anterioare asupra Brexitului declarând că nu îi pot acorda susţinere pentru noul plan.

„Întotdeauna am susţinut că un al doilea referendum ar putea crea disensiuni într-un mod periculos şi nu susţin ca guvernul să faciliteze în mod voit o astfel de concesie”, a spus Leadsom.

„Nimeni nu a vrut să reuşiţi mai mult decât mine”, susţine Leadsom în scrisoarea adresată premierului. „Dar acum vă îndemn să luaţi decizia corectă în interesul ţării, al acestui guvern şi al partidului nostru”.

Un purtător de cuvânt din Downing Street s-a exprimat în termeni laudativi la adresa lui Leadsom, comunicând în acelaşi timp dezamăgirea în legătură cu decizia acesteia de a demisiona, dar precizând că „prim-ministrul rămâne concentrat să pună în practică Brexitul pentru care a votat poporul”.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Laburist de opoziţie Ian Lavery a declarat că această demisie evidenţiază faptul că „autoritatea prim-ministrului este afectată şi timpul i-a expirat”.

„De dragul ţării, Theresa May trebuie să plece şi avem nevoie de alegeri generale imediate”, a opinat Lavery.