DISTRIBUIȚI
ap

Mai mult de 2.000 de persoane au pornit din oraşul mexican Tapachula, lângă frontiera cu Guatemala, cu intenţia de a se îndrepta spre nord şi a ajunge în SUA, informează duminică dpa, potrivit agerpres

Caravana de migranţi este formată majoritar din latino-americani, dar printre ei sunt şi câţiva haitieni şi africani, a declarat activistul Irineo Mujica de la Organizaţia Pueblo Sin Fronteras, care îi însoţeşte pe migranţi.


Citește și : Curtea Supremă a SUA va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

Grupul a reuşit să pornească în pofida desfăşurării de forţe de securitate din partea Institutului Naţional pentru Migraţie (INM) şi a Gărzii Naţionale.

Prima destinaţie a caravanei de migranţi este Ciudad de Mexico, chiar dacă unii vor să încerce apoi să ajungă în SUA.

„Încercăm să ajungem cu bine la frontiera de nord” a Mexicului, a declarat Antonio Lopez, un nicaraguan de 49 de ani. Potrivit lui Lopez, el a fost blocat în Tapachula de cinci luni, aşteptând o posibilitate de a ajunge în nord. Acum, el vrea să meargă în oraşul de frontieră Tijuana, în căutarea „visului american”.

În august, mai multe sute de haitieni, cubanezi şi latino-americani au plecat din Tapachua, fiind opriţi apoi de forţele de securitate mexicane.

În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, SUA au introdus regula „Rămâi în Mexic”, conform căreia solicitanţii de azil trebuie să rămână în Mexic pe durata procedurilor, obligând de multe ori migranţi vulnerabili să trăiască luni de zile în oraşe de frontieră periculoase.

Citește și : Luxemburg permite cultivarea la scară redusă şi pentru uz personal

Joe Biden a abolit acest program la scurt timp după ce a devenit preşedinte, însă un judecător federal din Texas a ordonat recent reintroducerea lui.

Preşedintele Biden este supus unei presiuni crescânde asupra numărului mare de migranţi ce sosesc la graniţa de sud. Republicanii îl acuză pe Biden, un democrat, că a creat o criză prin politicile sale de migraţie mai liberale.