DISTRIBUIȚI
afp

Nava umanitară germană Alan Kurdi, care fusese blocată de autorităţile italiene, a plecat spre Spania, a anunţat joi seară Garda de coastă italiană, potrivit dpa și agerpres.

La începutul lunii mai, atunci când nu au mai permis plecarea navei din portul sicilian Palermo, autorităţile italiene au explicat că deficienţele tehnice constatate ar fi putut compromite siguranţa vasului implicat în salvarea migranţilor pe mare. Unele probleme au fost soluţionate între timp, dar nava va fi verificată suplimentar în Spania.


Citește și: CUTREMUR puternic în China

”Suntem liberi, dar nu liberi de alte probleme. Am fost în mod clar ameninţaţi că am putea fi reţinuţi din nou”, a spus Gorden Isler, preşedintele organizaţiei umanitare Sea-Eye, care operează nava.

Vasul Alan Kurdi este în drum spre portul Burriana, situat pe estul coastei Spaniei. Lucrările de întreţinere sunt prevăzute în acest port pentru luna iulie, a adăugat Isler.

Citește și: Nancy Pelosi vrea ca Washingtonul să devină al 51-lea stat american

La începutul lunii aprilie, nava a salvat 146 de migranţi în largul coastelor libiene şi i-a adus în Italia, unde au fost transferaţi pe un feribot în portul Palermo pentru carantina impusă de noul coronavirus.

Nava poartă numele unui băiat sirian care s-a înecat în septembrie 2015 în timp ce familia sa încerca să ajungă pe insula grecească Kos traversând estul Mării Egee dinspre oraşul turc Bodrum. Mama şi fratele băiatului au murit şi în ei în acea tentativă.