DISTRIBUIȚI

O navă a intrat în portul ucrainean Mariupol pentru prima dată de când Rusia a capturat orașul, pentru a încărca metal și a-l expedia în estul Rusiei, într-o acțiune pe care Kievul a catalogat-o drept „jaf”, scrie The Guardian, informează mediafax.

Un purtător de cuvânt al portului a declarat pentru agenția de știri TASS că nava va încărca 2.700 de tone de metal înainte de a se deplasa spre est, în orașul rus Rostov pe Don.


Citește și : Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022

Purtătorul de cuvânt nu a precizat unde a fost produs metalul transportat, relatează Reuters.

Scriind pe aplicația de mesagerie Telegram, avocatul poporului din Ucraina, Lyudmyla Denisova, a declarat că acest transport echivalează cu un jaf din partea Rusiei: „Continuă jafurile în teritoriile ocupate temporar în Ucraina. După furtul de cereale ucrainene, ocupanții au recurs la exportul de produse metalice din Mariupol”.

Vineri, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, Metinvest, a declarat că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea folosi mai multe nave blocate la Mariupol pentru a lua produse metalurgice aparținând grupului, acuzând Rusia de piraterie.

Citește și : Armele au devenit cauza principală de deces în rândul tinerilor americani

Rusia a preluat săptămâna trecută controlul total al Mariupol, când peste 2.400 de luptători ucraineni s-au predat la oțelăria Azovstal. Rușii au declarat joi că portul a fost deminat și a fost deschis din nou pentru navele comerciale.