DISTRIBUIȚI
us navy

O navă militară americană s-a apropiat vineri de un arhipelag revendicat de Beijing în Marea Chinei de Sud, pentru a afirma „libertatea de navigaţie” în această regiune, a declarat o purtătoare de cuvânt a flotei a 7-a, comandantul Reann Mommsen, relatează AFP, potrivit agerpres.

Fregata lansatoare de rachete USS Wayne E. Meyer a trecut prin apropierea insulelor Paracels pentru „a se opune restricţiilor impuse dreptului de trecere de către China, Taiwan şi Vietnam, dar şi pentru a contesta pretenţiile Chinei” asupra acestui arhipelag, a precizat purtătoarea de cuvânt.


Citește și : BoJo se declară ‘prudent optimist’ cu privire la posibilitatea unui acord al Brexitului

Beijingul revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, teritoriu râvnit şi de alte ţări asiatice precum Taiwan, Filipine, Brunei, Malaezia şi Vietnam.

SUA şi-au intensificat în ultimele luni operaţiunile de afirmare a libertăţii de navigaţie, care provoacă cu regularitate iritarea Beijingului.

„Aceste misiuni sunt derulate de manieră paşnică şi fără partizanate sau împotriva unei ţări în special”, a dat asigurări Mommsen.

Citește și : Noul preşedinte al Camerei inferioare a parlamentului britanic va fi ales pe 4 noiembrie

„Prin această operaţiune, SUA au demonstrat că China nu poate să revendice această zonă ca fiind apele sale teritoriale” şi că revendicările Chinei asupra arhipelagului Paracels sunt contrare dreptului internaţional, a adăugat ea.

Această nouă operaţiune a Forţelor navale americane intervine în contextul în care primele două puteri mondiale, angajate de un an într-un război comercial, au recurs la mai multe gesturi de destindere în perspectiva noilor convorbiri comerciale din octombrie de la Washington, comentează AFP.