DISTRIBUIȚI
Time Magazine

O navă militară americană a traversat sâmbătă, pentru a doua oară în acest an, strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală, a anunţat Marina americană, în timp ce tensiunile dintre Beijing şi Washington rămân ridicate, informează AFP, potrivit agerpres

Distrugătorul USS Ralph Johnson a efectuat o trecere „de rutină” prin golfuleţ, „în apele internaţionale şi în conformitate cu legislaţia internaţională”, a precizat Flota a şaptea americană într-un comunicat.


Citește și: O rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din centrul Kievului

Ministerul taiwanez al apărării a confirmat că o navă americană navighează prin strâmtoare, adăugând că armata insulei „monitorizează pe deplin activităţile sale (…) în apropierea apelor şi spaţiului său aerian şi că situaţia este normală”.

Navele americane folosesc în mod obişnuit strâmtoarea, spre marea supărare a Beijingului, care consideră că insula face parte din teritoriul său.

Republica Populară Chineză consideră că navigaţia străină în aceste ape reprezintă o încălcare a suveranităţii sale, în timp ce Statele Unite şi alte ţări consideră că zona face parte din apele internaţionale şi, prin urmare, este deschisă tuturor.

Navigarea navei USS Ralph Johnson „demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de o zonă indo-pacifică liberă şi deschisă”, a subliniat Flota a Şaptea. Armata americană zboară, navighează şi operează acolo unde dreptul internaţional o permite.

Citește și : O coloană de circa o sută de blindate ruseşti avansează în direcţia Kievului din regiunea Vişgorod

De la venirea la putere în Taiwan, în 2016, a preşedintei Tsai Ing-wen, dintr-un partid considerat în mod tradiţional ostil de către Beijing, China şi-a intensificat eforturile de a izola şi mai mult insula, pe plan diplomatic şi economic, dar şi militar.

Beijingul ameninţă în mod regulat că va recurge la forţă în cazul unei proclamări oficiale a independenţei de către Taipei sau al unei intervenţii externe, în special din partea Statelor Unite.