DISTRIBUIȚI
Protothema.gr

O navă de cercetări franceză va reveni în ţară după ce a fost implicată într-o dispută maritimă dintre Grecia şi Turcia, transmit miercuri AFP şi dpa, potrivit agerpres.   

Nava oceanografică franceză L’Atalante efectua la finalul săptămânii trecute explorări hidrografice la sud-est de insula elenă Creta, cu aprobarea autorităţilor de la Atena.


Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

Totuşi, o navă militară turcă i-a ordonat echipajului de pe L’Atalante să părăsească zona, ceea ce l-a determinat pe ambasadorul Greciei la Ankara să prezinte un protest, a anunţat miercuri Ministerul de Externe grec.

Autorităţile turce au susţinut că vasul francez efectua cercetări fără aprobare în zona economică exclusivă a Turciei. Conform Atenei, nava franceză se afla însă într-o ”zonă maritimă greacă”.

Potrivit platformei online Marine Traffic, nava L’Atalante se află acum în drum spre Franţa.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a indicat marţi seară, într-un interviu pentru HaberTurk, că ”nava de explorare franceză sub protecţia unei fregate greceşti încercase să atingă platoul nostru continental”.

El a precizat că ”nu există intenţii bune” în această activitate. ”Dacă nava franceză ne-ar fi cerut permisiunea pentru cercetări ştiinţifice, am fi examinat solicitarea de o manieră pozitivă”, a adăugat demnitarul turc.

Grecia şi Turcia au traversat o criză importantă în vara anului trecut după trimiterea de către Ankara a unei nave de explorare în largul insulei elene Kastellorizo, în sud-estul Mării Egee, o zonă considerată bogată în hidrocarburi.

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

Franţa şi alte ţări europene au intervenit pentru a detensiona disputa dintre cele două ţări vecine.

Membră a Uniunii Europene, Grecia acuză frecvent Turcia că invocă aspecte de suveranitate în Mediterana Orientală pentru a face astfel presiuni asupra UE. Ankara solicită sporirea asistenţei financiare europene pentru a putea gestiona mai bine prezenţa a milioane de migranţi şi refugiaţi pe teritoriul turc.