DISTRIBUIȚI
REUTERS

Străzile Londrei au fost pline de culoare sâmbătă, când capitala Marii Britanii a marcat a 50 -a ediție a paradei Pride. O mulţime vibrantă de sute de mii de persoane a venit fie să participe, fie să privească evenimentul, formând un spectacol de steaguri curcubeu, sclipici şi paiete, informează mediafax.

Manifestația de sâmbătă a avut un traseu similar cu cel original, pornind din faţa Hyde Park şi parcurgând străzile spre Westminster. La final va fi un concert în Trafalgar Square, scrie AP.


Citește și : Xi Jinping: ‘Nu există niciun motiv pentru a schimba’ principiul ‘o ţară, două sisteme’

Chris Joell-Deshields, directorul organizatorilor Pride in London, a declarat că, de la evenimentul inaugural, au fost obţinute drepturi şi libertăţi „importante”, „dar mai sunt multe de făcut”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a salutat o „zi frumoasă” de „unitate, vizibilitate, egalitate şi solidaritate”, alăturându-se participanților.

Peste 600 de grupuri LGBTQ erau aşteptate să ia parte la marş, care a fost condus de membrii Frontului de Eliberare Gay de la protestul din 1972.

Au fost reprezentate, de asemenea, organizaţii caritabile, universităţi şi servicii de urgenţă.

Dar ofiţerii în uniformă din cadrul poliţiei metropolitane din Londra nu s-au aflat printre ei, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi.

Măsura a fost luată ca răspuns la îngrijorările exprimate de militanţii LGBTQ cu privire la încrederea lor în poliţie, în special în ceea ce priveşte calitatea anchetei poliţiei în cazul crimelor comise de ucigaşul în serie Stephen Port. În 2016, Port a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de eliberare condiţionată, pentru uciderea a patru tineri homosexuali pe care i-a cunoscut online.

Membrii forţelor de poliţie au putut să se alăture marşului de sâmbătă din proprie iniţiativă.

„Cred că poliţia a fost sensibilă la problemele ridicate de comunitate”, a declarat Khan. „Şi vor fi ofiţeri în uniformă în şi în jurul Pride pentru a se asigura că suntem cu toţii în siguranţă, pentru a se asigura că această paradă este un succes”.

Citește și : SUA deplâng ‘erodarea autonomiei’ în Hong Kong, la 25 de ani de la retrocedare

Cei care participă au fost îndemnaţi să facă un test COVID-19 înainte de marş, cazurile de virus fiind în creştere în Marea Britanie. Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie emisese un avertisment similar pentru persoanele care prezentau posibile simptome de variola maimuţei.