DISTRIBUIȚI
Twitter

O manifestaţie care a reunit marţi, la Beirut, câteva sute de libanezi, şi care critica „cooperarea” preşedintelui francez Emmanuel Macron cu liderii lor consideraţi „corupţi”, a degenerat în cursul serii în ciocniri cu poliţia, soldându-se cu 22 de răniţi, potrivit unui ONG, relatează AFP, potrivit agerpres.

Manifestaţia a început paşnic, după care participanţii au aruncat cu pietre în forţele de ordine iar acestea au răspuns cu gaze lacrimogene. Ciocnirile s-au soldat cu 22 de răniţi, dintre care unul a fost spitalizat, a anunţat Crucea Roşie libaneză.


Citește și: Maduro a graţiat peste 100 de opozanţi

Unii manifestanţi l-au criticat pe preşedintele francez care se întâlnea chiar în acel moment în capitala libaneză cu responsabili politici huiduiţi de luni de zile de populaţie.

„Ar trebui să vină să ne asculte, să ne ajute să ne îndeplinim aspiraţiile, nu să stea alături de corupţii şi criminalii care şi-au ucis poporul”, a declarat Rima, de 46 de ani.

„Cooperând, deveniţi complice”, se putea citi pe o pancartă agitată de unul dintre manifestanţi.

Înarmaţi cu drapele libaneze şi scandând sloganuri împotriva unei clase conducătoare „corupte” şi unui „sistem confesional clientelar”, contestatarii, mobilizaţi la apelul unei coaliţii de grupuri ale mişcării de protest, au făcut apel la construirea unui „nou Liban”, bazat pe un „stat laic” şi modern.

Citește și: Trump nu are de gând să viziteze familia lui Jacob Blake

Explozia de pe 4 august de la Beirut s-a soldat cu moartea a cel puţin 188 de persoane şi a devastat mai multe cartiere ale capitalei libaneze.

În vizită în Liban pentru a doua oară de la uriaşa deflagraţie, Emmanuel Macron a accentuat presiunea asupra responsabililor politici libanezi, făcând apel la ei să lanseze „cât de curând posibil” reforme veritabile susceptibile să răspundă furiei libanezilor care îi consideră pe conducători responsabili de această explozie, acuzându-i de neglijenţă şi corupţie