DISTRIBUIȚI
AP

O majoritate covârşitoare a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene (92%) cer ca vocile cetăţenilor să ”fie luate mai mult în calcul în deciziile cu privire la viitorul Europei”, indică primul Eurobarometru special realizat în comun pentru Parlamentul European şi Comisia Europeană, dat publicităţii marţi, potrivit agerpres

Sondajul, realizat înaintea semnării Declaraţiei comune asupra Conferinţei privind Viitorul Europei, arată că trei sferturi dintre europeni consideră că această conferinţă va avea un impact pozitiv asupra democraţiei în interiorul UE, această opinie fiind susţinută de o majoritate clară în fiecare dintre cele 27 de ţări membre.


Citește și : Coronavirusul era în Brazilia cu mult înainte ca el să fie confirmat în China

Pentru 55% dintre respondenţi, alegerile europene constituie cea mai eficientă modalitate de a se asigura că vocile cetăţenilor europeni sunt auzite de către decidenţi la nivelul UE.

În opinia a şase din zece europeni, criza cauzată de COVID-19 i-a făcut pe europeni să se gândească la viitorul Uniunii Europene, în timp ce 39% nu sunt de acord cu această idee.

Unul dintre europeni (35%) doreşte ca în viitoarea Europă să existe standarde de viaţă comparabile, iar trei din zece europeni vor să vadă o solidaritate mai mare între ţările membre. De asemenea, 25% dintre europeni consideră că o prioritate a UE trebuie să fie dezvoltarea unei politici comune în domeniul sănătăţii.

Citește și : Iordania încearcă să limiteze deșertul și plantează 10 milioane de arbori

O altă concluzie a Eurobarometrului este aceea că 32% dintre europeni consideră că principala valoare a Uniunii europene este respectarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept, în timp ce 30% cred că această valoare este reprezentată de puterea economică, industrială şi comercială a blocului comunitar.

Eurobarometrul a fost realizat în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie 2020 în toate cele 27 de state membre UE, pe baza unor interviuri faţă în faţă, şi completat cu interviuri online unde a fost necesar, în contextul pandemiei. În total au fost realizate 27.034 de interviuri.