DISTRIBUIȚI
afp

O majoritate a legislatorilor danezi susţin o procedură de impeachment împotriva fostului ministru al imigraţiei Inger Stojberg, cunoscută pentru atitudinea ei dură faţă de imigraţie şi azil, relatează joi dpa şi Reuters. Procedura este susţinută şi de membri ai propriei sale formaţiuni politice, partidul liberal Venstre, scrie agerpres.

Apelul la impeachment împotriva fostului ministru al imigraţiei din perioada 2015-2019 vine după o decizie din 2016 a lui Stojberg de a separa cuplurile căsătorite de solicitanţi de azil în care unul dintre soţi este minor. Or, acest ordin a fost ilegal, întrucât conform legislaţiei daneze şi a drepturilor omului situaţia fiecărui cuplu ar fi trebuit evaluată individual.


Citește și : Coreea de Nord a organizat o paradă militară FERITĂ de ochii lumii

Potrivit agenţiei de presă Ritzau, ordinul a afectat 23 de cupluri, un cuplu din Siria primind ulterior despăgubiri.

Ombudsmanul parlamentar şi o comisie a legislativului unicameral au stabilit ulterior că măsura a fost ilegală şi că Inger Stojberg a fost înştiinţată de acest fapt la momentul respectiv. Comisia a conchis de asemenea că Stojberg a indus în eroare parlamentul (Folketing).

Joi, o majoritate a deputaţilor danezi s-au pronunţat pentru lansarea procedurii de impeachment, susţinută atât de social-democraţii aflaţi la guvernare, cât şi de conservatorii din opoziţie.

În Danemarca au avut loc, din 1849, doar cinci acţiuni de impeachment, cel mai recent în 1995. Dacă va fi găsită vinovată, Stojberg ar putea fi sancţionată cu o amendă ori cu până la doi ani de închisoare.

Citește și : Germania se așteaptă la o agravare a pandemiei, dar va putea fi controlată prin vaccinarea populației

Parlamentul danez urmează să se reunească la începutul lui februarie pentru un vot formal cu privire la impeachment şi să numească procurori care să se ocupe de caz.

Din completul special de judecată vor face parte judecători de la Curtea Supremă şi membri numiţi de parlament.