DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

O linie de tren de mare viteză (TGV) care asigură o legătură în mai puţin de două ore între Meca şi Medina, două oraşe sfinte ale islamului situate în vestul Arabiei saudite, a fost deschisă joi publicului, relatează AFP, conform News.ro .

Două trenuri, cu câte 417 pasageri la bord fiecare, au plecat joi dimineaţa de la Meca şi, respectiv, Medina, a anunţat agenţia oficială saudită SPA.


Citește și : SUA au dispus suspendarea tuturor zborurilor interne şi internaţionale cu avioanele de vânătoare F-35

Acest TGV – numit Haramain – urmează să transpote atât pelerini musulmani, cât şi călători obişnuiţi pe cei 450 de kilometri dintre cele două oraşe, prin portul Jeddah, a adăugat agenţia, precizând că sunt prevăzute două curse zilnic în fiecare sens.

Regele Salman a inaugurat pe 25 septembrie acest tren, considerat de către autorităţile saudite drept unul dintre cele mai mari proiecte în domeniul transporturilor în Orientul Mijlociu.

În total 35 de trenuri, care pot rula cu până la 300 de kilometri pe oră, urmează să transporte dintr-un oraş în celălalt sute de pasageri în doar două ore, faţă de cinci câte erau necesare anterior, au declarat reprezentanţi în domeniul transporturilor.

La sfârşitul lui 2011, consorţiul spaniol Al Shoula, alcătuit din 12 întreprinderi spaniole şi două saudite, a obţinut acest mega-contract, în faţa unor concurenţi german, japonez şi francez.

Citește și : Cazul Khashoggi: Turcia neagă implicarea unor anchetatori americani

Proiectul valora iniţial 6,7 miliarde de euro. În 2016, darea în folosinţă a fost amânată în martie 2018, iar Arabia Saudită a acceptat să efectueze o plată suplimentară de 150 de milioane de euro pentru a compensa costuri suplimentare legate de efectuarea lucrărilor în deşert, dar şi de punerea în funcţiune a trenurilor şi instalarea unor gări pe traseu.

În mai, consorţiul spaniol a anunţat cheltuieli suplimentare în valoare de 210 milioane euro.