DISTRIBUIȚI

Inventa surse şi citate: o jurnalistă a cotidianului naţional american USA Today a demisionat, iar ziarul a retras aproximativ 20 de articole de pe site-ul său, exprimându-şi joi ”regretul” şi reafirmându-şi principiile editoriale şi etice, informează AFP vineri, potrivit agerpres.

După ce a primit o solicitare de corectare a unui articol, USA Today a lansat un ”audit asupra muncii reporterei Gabriela Miranda”, una dintre jurnalistele sale, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său.


Citeşte şi: Ucraina ameninţă să distrugă podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci – Black News

Această anchetă internă ”a dezvăluit că unele dintre persoanele citate nu aveau legătură cu organizaţiile menţionate şi păreau inventate”, a denunţat publicaţia.

USA Today a constatat, de asemenea, că „citatele altor persoane nu au putut fi verificate în mod independent, iar unele articole conţineau citate care ar fi trebuit să fie atribuite altora”.

Ca urmare, ziarul a eliminat 23 de articole de pe site-ul său şi de pe alte platforme deoarece „nu îndeplinesc criteriile noastre editoriale”.

USA Today a precizat că ”face tot posibilul pentru a fi exact şi obiectiv în tot conţinutul său” şi ”regretă această situaţie”.

”Vom continua să ne consolidăm principiile şi procesele de relatare şi editare”, a promis ziarul, publicând câteva reguli jurnalistice de bază, cum ar fi verificarea surselor şi a faptelor.

Titlurile articolelor incriminate apar, de asemenea, pe site, iar jurnalista „a demisionat din funcţia de reporter” de la ziar şi de la reţeaua USA Today, deţinută de grupul Gannett, numărul unu în presa locală din Statele Unite.

Citeşte şi: Olaf Scholz spune că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea ‘dura foarte mult’ – Black News

Gannett a fost achiziţionat în noiembrie 2019 pentru aproximativ 1,2 miliarde de dolari de un alt grup media din SUA, New Media Investment Group, pentru a forma un colos de peste 250 de publicaţii diferite.

Cândva înfloritoare şi extrem de diversă, presa cotidiană regională şi locală din Statele Unite a suferit teribil de pe urma crizelor succesive, în special a pandemiei de COVID-19.

În anii 2010, cazuri de plagiat şi falsificare au afectat şi ziare prestigioase precum Washington Post şi New York Times şi au dus la plecarea jurnaliştilor implicaţi.