DISTRIBUIȚI

O instanţă administrativă din Roma a decis miercuri că nava spaniolă Open Arms, având la bord 160 de migranţi salvaţi din Marea Mediterană, poate intra în apele teritoriale italiene, în ciuda interdicţiei impuse de vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini, transmite Reuters, scrie agerpres.

Nava aflată în misiune umanitară a cerut instanţei să permită accesul în Italia, argumentând că legislaţia maritimă internaţională îi dă dreptul de a aduce migranţii într-un loc sigur.


Citește și : Premierul pakistanez acuză India că plănuiește o operațiune militară în Azad Kashmir

Tribunalul a stabilit, într-o decizie scrisă, că reclamaţia Open Arms „nu pare complet lipsită de temei legal”, iar nava se confruntă cu o situaţie „excepţional de gravă” şi prin urmare trebuie să i se permită intrarea în apele italiene şi să i se acorde „asistenţă imediată” pentru persoanele salvate care au cea mai mare nevoie.

Decizia nu specifică însă dacă trebuie să se permită şi acostarea navei şi debarcarea migranţilor.

Salvini declarase marţi că va bloca atât Open Arms, cât şi un alt vas, Ocean Viking, utilizat de organizaţii umanitare franceze. Împreună, cele două ambarcaţiuni ar urma să debarce în Italia peste 500 de migranţi salvaţi începând de săptămâna trecută din largul coastelor Libiei.

Ministrul Salvini a introdus amenzi mai mari, de până la un milion de euro, pentru navele care pătrund în apele teritoriale italiene fără autorizaţie.

Citește și : Orice acord comercial între SUA şi Regatul Unit va trebui să nu submineze Acordul din Vinerea Mare (Pelosi)

După anunţarea acestei decizii a instanţei, el a declarat că va semna în orele următoare un alt ordin prin care va interzice navei Open Arms să debarce migranţii în Italia. ”Trăim într-o ţară în care un avocat al Tribunalului Administrativ din Lazio doreşte să permită debarcarea în Italia a unei bărci străine pline cu migranţi. Eu voi semna din nou în orele următoare un ”nu””, a spus Salvini, potrivit agenţiei EFE.