DISTRIBUIȚI

Nu va exista o încetare a focului în Ucraina până când Rusia nu îşi va retrage trupele de pe teritoriul ucrainean, a declarat joi consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoleak, care face parte din echipa de negociatori ucraineni la discuţiile de pace cu Rusia, relatează media ucrainene, între care portalul Liga.net., potrivit agerpres.

De acum guvernul ucrainean se pare că nu se mai mulţumeşte să negocieze o încetare a focului cu Rusia pentru a stopa invazia rusă, ci doreşte ca armata invadatoare să părăsească teritoriul Ucrainei, notează la rândul său agenţia de presă EFE.


Citeşte şi: Coreea de Nord se pregăteşte să facă un test nuclear chiar în timpul vizitei lui Biden în regiune – Black News

„Ne ne mai propuneţi o încetare a focului: aceasta este imposibil fără o retragere totală a trupelor ruse”, a subliniat joi pe Twitter Mihailo Podoleak.

„Societatea ucraineană nu este interesată într-un nou ‘Minsk’ pentru ca războiul să revină peste câţiva ani. Până când Rusia nu este pregătită să ne elibereze complet pământurile, platforma noastră de negociere se bazează pe arme, sancţiuni şi bani”, a adăugat consilierul prezidenţial.

În declaraţia sa, Podoleak s-a referit la acordurile de la Minsk, care au fost semnate în 2014 şi 2015 pentru a se pune capăt conflictului declanşat în regiunile proruse ucrainene Lugansk şi Doneţk, în estul ţării.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, teritoriu pe care l-a înglobat în componenţa sa, în timp ce ostilităţile au persistat în Lugansk şi Doneţk, două componente ale regiunii Donbas, unde operează gherilele proruse, sprijinite de Moscova. Autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute de Rusia cu câteva zile înaintea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

Citeşte şi: Mevlut Cavusoglu s-a întâlnit cu Anthony Blinken la New York – Black News

La 17 mai, Mihailo Podoleak declarase că negocierile cu Rusia au fost suspendate şi vor fi reluate când partea rusă va veni la masa tratativelor cu propuneri concrete, iar „acum nu are niciun sens să împiedicăm căderea acestui imperiu ciudat”, potrivit acestuia.

La 18 mai, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a numit patru elemente ale victoriei Ucrainei, printre care revenirea Crimeei şi a Donbasului. Celelalte trei sunt: plata reparaţiilor de război de către Rusia; judecarea criminalilor de război ruşi şi consolidarea Ucrainei în procesul de integrare europeană, a enumerat Kuleba într-un interviu pentru media olandeză NRC, citat de Liga.net.