DISTRIBUIȚI

Sute de migranţi din America Centrală şi Caraibe au trecut miercuri prin Mexic, ultima dintr-o serie de caravane care au încercat să ajungă la graniţa SUA în ultimele luni, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Statele Unite au înregistrat niveluri record de migraţie anul acesta, poliţia de frontieră reţinând sau expulzând peste 1,7 milioane de migranţi în ultimele 12 luni.


Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de viza de intrare în SUA – Black News

Majoritatea membrilor ultimei caravane erau familii cu copii mici, potrivit unui martor Reuters, care a estimat că aproximativ 2.000 de migranţi s-au strâns marţi în Huixtla, statul Chiapas, sudul Mexicului, să se odihnească şi să primească asistenţă medicală înainte de a-şi relua călătoria spre nord.

Migranţii au denunţat lentoarea procesului acordării de azil în Tapachula, situat lângă graniţa de sud a Mexicului cu Guatemala, iar mii de oameni au plecat din oraş într-o serie de caravane anul acesta, între care numeroase familii din Haiti.

Unii membri ai ultimei caravane şi-au propus să ajungă în Ciudad de Mexico, unde speră că procesul acordării de azil ar putea fi mai rapid, în timp ce alţii intenţionează să ajungă la graniţa cu Statele Unite.

Guvernul american a făcut presiuni asupra Mexicului pentru a opri migranţii înainte de a ajunge la graniţa cu SUA.

Citeşte şi: ATAC jihadist în Irak! Cel puţin 11 au murit! – Black News

Săptămâna trecută, conferinţa episcopilor catolici din Mexic, care administrează circa o sută de adăposturi în Mexic, a îndemnat autorităţile mexicane să pună capăt acţiunilor militarizate împotriva migranţilor care, a spus grupul, au provocat o creştere a numărului de încălcări ale drepturilor omului împotriva migranţilor în tranzit.

Deplasarea caravanei prin Mexic survine în momentul în care preşedintele american Joe Biden se confruntă cu numeroase critici din partea republicanilor privind nivelurile actuale ridicate ale migraţiei, survenite pe fondul violenţelor larg răspândite şi a foametei în creştere în America Centrală şi în unele regiuni din Caraibe.