DISTRIBUIȚI
Council on Foreign Relations

Gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) pretinde că ar fi înființat o „provincie” în India, în urma unei confruntări între militanți islamiști afiliați rețelei și forțele de securitate din Kashmirul indian, informează Reuters, potrivit mediafax.

Agenția de știri a grupării, Amaq, a anunțat că noua „provincie” se numește „Wilayah Hind”. Totodată, organizația teroristă a anunțat printr-un comunicat că a ucis mai mulți soldați indieni în orașul Amshipora din Kashmir. Poliția indiană a anunțat vineri că un militant islamist, Ishfaq Ahmad Sofi, a fost ucis într-o confruntare în districtul Shopian.


Citește și : Trump, despre recentele exerciții cu rachete efectuate de Phenian: ‘Nu consider deloc asta un abuz de încredere’

„Anunțul înființării unei provincii într-o astfel de regiune este absurd, însă nu trebuie ignorat”, a declarat Rita Katz, directorul SITE Intel Group, o organizație care monitorizează extremiștii islamiști. „Oamenii pot da ochii peste cap la auzul unor asemenea declarații, dar pentru islamiștii din aceste regiuni vulnerabile, acestea sunt gesturi importante care le dau încredere în posibilitatea reînființării califatului ISIS”, a mai spus ea.

Militantul islamist ucis de forțele indiene, Ishfaq Ahmad Sofi, a fost membru al mai multor organizații separatiste din Kashmirul indian, iar ulterior a devenit membru al ISIS, potrivit unui oficial din Armata indiană. El era suspectat de comiterea mai multor atacuri cu grenade asupra forțelor de securitate din regiune. „Operațiunea (de ucidere a lui Sofi, n.r.) a fost una curată, nu au existat victime colaterale în urma schimbului de focuri”, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției.

Kashmirul indian, regiune predominant musulmană, este afectat de zeci de ani de un conflict armat între forțele indiene de securitate și separatiști. Grupările separatiste din regiune doresc fie independența Kashmirului, fie unirea cu Pakistanul, însă anunțul ISIS referitor la stabilirea unei „provincii” în Kashmir este o premieră. Gruparea Stat Islamic a revendicat mai multe atacuri în regiune, cum ar fi mai multe atentate sinucigașe, dar și atacurile din aprilie din Sri Lanka, în urma cărora au decedat cel puțin 253 de persoane.

Citește și : Trump începe procesul de impunere de taxe vamale suplimentare pentru toate importurile din China