DISTRIBUIȚI
gerira13.militaryblog.jp
Islamic jihad militants take part in the funeral of three comrades, who were killed in an Israeli air strike, in Khan Younis in the southern Gaza Strip March 11, 2014. An Israeli air strike on Tuesday killed three Palestinian militants in the Gaza Strip, the Islamic Jihad group said. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat joi atentatul din ajun soldat cu doi răniţi în cimitirul nemusulman de la Jeddah, în Arabia Saudită, în timpul unei ceremonii aniversare a armistiţiului din 11 noiembrie 1918, desfăşurată în prezenţa unor diplomaţi occidentali, transmite AFP, scrie agerpres.

Într-un comunicat emis pe canalul său de propagandă de pe platforma Telegram, SI afirmă că a întreprins atacul ‘în sprijinul’ profetului Mahomed.


Citește și : Turcii s-au bucurat prea repede: Rusia nu-i lasă să pună bocancul în Nagorno-Karabah! Premierul armean recunoaşte că a semnat un acord RUŞINOS, dar necesar

‘Un detaşament de soldaţi ai califatului a reuşit să plaseze un dispozitiv exploziv în cimitir (…) în oraşul Jeddah ieri’, afirmă comunicatul.

Un angajat consular grec şi un poliţist saudit au fost răniţi uşor, conform autorităţilor saudite. Un britanic ar fi fost de asemenea rănit, o informaţie neconfirmată însă nici de partea saudită, nici de cea britanică.

Potrivit agenţiei AMAQ, organ de propagandă al SI, ‘atacul îl viza în principal pe consulul Franţei care asista la ceremonie, în contextul insistenţei guvernului ţării sale de a publica caricaturi ce îl insultă pe profet’.

Într-un comunicat comun, consulatele reprezentate la ceremonia de miercuri – francez, grec, italian, britanic şi american – au ‘condamnat cu putere acest atac laş împotriva unor oameni nevinovaţi’.

Atentatul a survenit la două săptămâni după un atac cu cuţitul în care a fost rănit un gardian al consulatului francez la Jeddah, pe un fond de furie în rândul musulmanilor din cauza republicării unor caricaturi cu profetul Mahomed de către un jurnal parizian.

Declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la dreptul la caricatură în numele libertăţii de exprimare au declanşat reacţii de furie în Orientul Mijlociu şi, mai larg, în lumea musulmană.

Citește și : Un elicopter plin cu observatori internaţionali S-A PRĂBUŞIT în Sinaiul egiptean. Toţi cei aflaţi la bord au murit!

Marţi, Franţa, Austria, Germania şi Uniunea Europeană au ţinut un mini-summit prin videoconferinţă pentru a încerca să înăsprească răspunsul european la terorism, după recentele atacuri jihadiste din Franţa şi Austria.