DISTRIBUIȚI
© Tomaz Silva/Agência Brasil

O furtună violentă care s-a abătut începând de joi asupra statului Minas Gerais din sud-estul Braziliei a adus cu sine cantităţi record de precipitaţii în anumite zone, provocând inundaţii şi alunecări de teren, care au făcut cel puţin 30 de victime şi 17 dispăruţi, informează AFP, scrie agerpres.

Apărarea Civilă a anunţat sâmbătă că aceste intemperii de o intensitate excepţională au rănit de asemenea şapte persoane şi, din cauza lor, peste 3.000 de oameni au trebuit să fie strămutaţi. Aproximativ 30 de oraşe au fost afectate.


Citește și : Pompeo şi-a pierdut cumpătul: A insultat o jurnalistă care l-a întrebat insistent despre Ucraina

Persoanele decedate au pierit în urma unor alunecări de teren sau în timpul distrugerii unor locuinţe, cauzate de inundaţii şi precipitaţii fără precedent.

Institutul Naţional de Meteorologie din Brazilia a anunţat că într-un interval de 24 de ore au fost înregistrate cele mai importante precipitaţii din istoria măsurătorilor meteorologice, realizate pentru prima dată în această ţară în urmă cu 110 ani.

Între ora 09:00 de joi şi ora 09:00 de vineri, 171,8 milimetri de precipitaţii au căzut în Belo Horizonte, capitala statului Minas Gerais, stabilind astfel un nou record meteorologic.

Autorităţile anticipează o scădere a intensităţii ploilor în ziua de duminică, dar au emis totuşi un avertisment public în care au precizat că riscul de alunecări de teren rămâne la un nivel ridicat în nouă oraşe din regiunea Belo Horizonte.

Imaginile transmise de posturile de televiziune locale arată scurgeri de noroi, case acoperite de mâl, copaci smulşi din rădăcini şi stâlpi de electricitate prăbuşiţi, râuri revărsate şi cartiere întregi inundate de această furtună, care a afectat şi statele învecinate Rio de Janeiro şi Espirito Santo.

Citește și : Americanilor le-au fost oferite locuri la cursa care va pleca din Wuhan, însă contracos

Aceste intemperii coincid cu împlinirea unui an de la prăbuşirea unui dig minier situat în Brumadinho, în statul Minas Gerais, care a cauzat un uriaş torent de nămol şi deşeuri – cu un volum de 13 milioane de metri cubi -, care a distrus totul în calea sa. Acea tragedie, produsă pe 25 ianuarie 2019, a făcut 211 morţi şi 95 de dispăruţi.

Cele mai multe dintre victime lucrau în mina Corrego do Feijao, aparţinând grupului Vale, primul producător mondial de minereuri de fier.