DISTRIBUIȚI

Bilanţul deceselor provocate de furtuna tropicală Eloise a urcat luni la 12, potrivit datelor transmise de autorităţile din mai multe ţări din sud-estul Africii, unde vânturile puternice, ploile abundente şi inundaţiile au distrus, de asemenea, numeroase clădiri şi culturi agricole, informează Reuters, potrivit agerpres.

Având statutul unui ciclon tropical atunci când a atins uscatul sâmbătă, în provincia Sofala din Mozambic, Eloise a scăzut apoi în intensitate şi a devenit o furtună tropicală pe măsură ce a înaintat pe continentul african, aducând cu sine precipitaţii abundente în Zimbabwe, eSwatini – noua denumire a fostului regat Swaziland -, Africa de Sud şi Botswana.


Citeşte şi: Australia aprobă vaccinul Pfizer-BioNTech

Şase persoane au fost ucise în Mozambic, a raportat Institutul Naţional pentru Managementul şi Reducerea Riscului de Dezastre (INGD), iar numărul persoanelor strămutate a crescut la peste 8.000. Locuinţe, culturi agricole şi elemente de infrastructură au fost de asemenea avariate, inundate sau distruse.

Bilanţul inundaţiilor din eSwatini a ajuns la două victime, potrivit Poliţiei locale, iar trei persoane au fost ucise în Zimbabwe şi una în Madagascar. Ploile care continuă să cadă, deşi în cantităţi mai reduse, determină o creştere a riscului de inundaţii.

„Ploile încep să se reducă treptat”, a declarat Puseletso Mofokeng, meteorolog-şef la Serviciul de Meteorologie din Africa de Sud. „Însă, vom continua să ne confruntăm cu riscul de inundaţii (în Africa de Sud, n.r.), deoarece solul este deja suprasaturat”, a precizat acelaşi specialist, potrivit căruia orice precipitaţii suplimentare vor determina noi inundaţii, dar acestea vor fi mai degrabă locale, fără să afecteze zone extinse.

Autoritatea Naţională pentru Meteorologie din Zimbabwe a avertizat la rândul ei că barajele şi lacurile de acumulare încep să se reverse şi ar putea să provoace inundaţii în aval.

În partea centrală din Mozambic, furtuna Eloise a intensificat inundaţiile, iar numeroase sate şi terenuri agricole sunt deja acoperite de apă, după ce râurile locale au ieşit din matcă.

Citeşte şi: Israelul îşi deschide ambasadă în Emiratele Arabe Unite

Ploile care cad în Zimbabwe ajung în Mozambic prin intermediul acestor râuri şi contribuie la alte inundaţii devastatoare, după cele provocate de ciclonul Idai în martie 2019.

Meteorologii se aşteaptă ca furtuna Eloise să se îndrepte spre sud-vestul statului Botswana în cursul zilei de marţi, unde va aduce precipitaţii consistente. Alte ploi abundente sunt aşteptate şi în Africa de Sud în zilele următoare.