DISTRIBUIȚI
afp

O furtună violentă a tăiat joi practic toate comunicaţiile dintre un arhipelag din Golful Sf. Laurenţiu (Quebec) şi restul continentului, provocând o pană majoră de electricitate, iar armata canadiană a fost chemată în ajutor, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Este genul de solicitare pe care o facem atunci când capacitatea guvernului provincial este depăşită”, a declarat presei Genevieve Guilbault, ministrul securităţii publice al provinciei Quebec, precizând că turnul de control al aeroportului de pe Insulele Magdalena este lipsit de electricitate.


Citeşte şi: ONU temperează speranţa iminentă de pace în Yemen

„Am obţinut din partea guvernului federal ca un avion al Forţelor armate să ne acorde ajutor ferm chiar de vineri dimineaţă”, a precizat ea pe Twitter.

Numai câteva rare telefoane prin satelit permiteau menţinerea contactului cu acest arhipelag având 13.000 de locuitori şi restul Quebecului, după ce două legături de fibră optică au fost tăiate în mare, potrivit serviciilor de urgenţă ale provinciei.

Citește și : Summit G20: Macron se va întâlni cu Mohammed bin Salman şi va organiza o reuniune de „coordonare” între europeni

Aproximativ 2.000 din cele 7.000 de locuinţe din aceste insule erau lipsite de electricitate la sfârşitul zilei de joi, mai mulţi stâlpi fiind smulşi de vântul suflând cu până la 130 de kilometri/oră, potrivit societăţii publice Hydro-Quebec. Circa 20 de echipe de urgenţă ale Hydro-Quebec şi alţi specialişti vor fi transportaţi vineri la faţa locului cu avionul militar.

Joi, în punctul culminant al furtunii, un incendiu a distrus o reşedinţă în care locuiau 19 persoane în vârstă, fără să se înregistreze răniţi, potrivit autorităţilor.