DISTRIBUIȚI
afp

Inger Stojberg, fostă şefă a Ministerului Imigraţiei şi Integrării din Danemarca, care este acuzată de încălcarea legii prin faptul că a separat din oficiu cupluri de solicitanţi de azil, compare joi în faţa Curţii speciale de justiţie de la Copenhaga, o procedură extrem de rară în ţara nordică, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Este primul caz în 25 de ani şi până acum a existat un singur caz comparabil, este ceva istoric”, a declarat Frederik Waage, profesor de drept la Universitatea Danemarcei de Sud.


Citeşte şi: INCIDENT ARMAT la un liceu din SUA! Un elev a fost împuşcat mortal – Black News

În timpul celor 46 de zile ale procesului, cei 26 de judecători ai Curţii speciale, care nu se reunesc decât pentru a judeca actuali sau foşti membri ai guvernului, au misiunea de a decide dacă Stojberg (48 de ani) a încălcat ”Convenţia europeană privind drepturile omului” prin ordinul de separare a cuplurilor de solicitanţi de azil în cazurile când femeia este minoră.

În 2016, un număr de 23 de cupluri au fost separate, fără o examinare individuală a dosarului lor, în virtutea ordinului dat de ministrul liberal Inger Stojberg, care ulterior şi-a părăsit partidul, fără însă a renunţa şi la mandatul de deputată.

O circumstanţă agravantă este, în opinia Parchetului, faptul că ea ar fi dat ”informaţii incorecte sau înşelătoare”, indică actul de acuzare.

Citeşte şi: Curtea Supremă a SUA dă undă verde legii anti-avort din Texas – Black News

În discursul său în parlament, care conform procedurii a adoptat actul de acuzare în luna februarie, Inger Stojberg a apreciat că a ”făcut ceea ce, în opinia sa, era singurul lucru politic şi uman de făcut”, pentru a lupta împotriva căsătoriilor forţate în rândul copiilor.

Dintre cei 179 deputaţi din Folketinget (parlamentul danez), 139 au votat în favoarea actului de acuzare, 30 s-au opus şi zece nu au participat la vot.