DISTRIBUIȚI
El País

O fostă lideră a organizaţiei separatiste basce ETA, Maria Soledad Iparraguirre Guenechea, alias „Anboto”, a fost condamnată marţi la 15 ani de închisoare pentru a fi ordonat un atentat în 1997 împotriva regelui Spaniei de atunci, Juan Carlos I, relatează France Presse, potrivit agerpres

Această sentinţă, care se adaugă unei prime condamnări de 122 de ani de închisoare, a fost pronunţată în urma unui acord între acuzare şi apărarea fostei responsabile ETA, în vârstă de 60 de ani, care şi-a recunoscut faptele imputate.


Citește și : Carantină PRELUNGITĂ la Canberra

Sentinţa constă dintr-o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru „crime împotriva Coroanei” şi şase ani de închisoare pentru „deţinerea de arme de război în cadrul unei organizaţii teroriste”, a detaliat José Antonio Mora, judecător al Curţii Naţionale, o jurisdicţie spaniolă specializată în cazuri de terorism.

„Anboto” a fost acuzată că a dat instrucţiuni pentru a-l ataca pe regele Juan Carlos I în timpul inaugurării Muzeului Guggenheim din Bilbao (nordul Spaniei) în 1997. Tentativa s-a soldat cu uciderea unui agent al poliţiei regionale basce.

Autorul tirurilor trase, Eneko Gogeaskoetxea, a fost arestat în iulie 2011 la Cambridge în estul Angliei, unde locuia de mai mulţi ani alături de soţia şi copiii săi sub o identitate falsă. El a fost condamnat la 92 de ani de închisoare în mai 2016.

Maria Soledad Iparraguirre Guenechea a fost arestată în octombrie 2004 în Franţa la Salies-de-Béarn (Pirineii Atlantici) împreună cu însoţitorul ei Mikel Albisu Iriarte, cunoscut ca „Antza”.

Condamnată la 20 de ani de închisoare în Franţa pentru a fi „condus” o întreprindere cu scop terorist, ea a fost trimisă înapoi Madridului în septembrie 2019, în executarea unui mandat european de arestare.

Citește și : Prinţul Harry şi Jill Biden au adus un omagiu răniţilor de război americani

În Spania, ea a fost condamnată în iulie 2020 la 122 de ani de închisoare pentru asasinarea unui soldat spaniol, Luciano Cortizo, care a murit într-un atentat cu maşină capcană în oraşul Leon (nord-vest) la 22 decembrie 1995.

În mai 2018, „Anboto” a fost aleasă de ETA pentru a citi în bască comunicatul ce anunţa dizolvarea organizaţiei separatiste. În total, 853 de morţi sunt imputaţi organizaţiei în patru decenii.