DISTRIBUIȚI
AP

O fostă diplomată americană a pledat vinovat miercuri pentru că a încercat să-şi ascundă interacţiunile cu agenţi chinezi, care au recompensat-o cu zeci de mii de dolari în schimbul unor informaţii, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Candace Claiborne (63 de ani) riscă cinci ani de închisoare, iar sentinţa în cazul său urmează să fie pronunţată la 9 iulie, a precizat Ministerul Justiţiei din SUA într-un comunicat.


Citește și : Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi care oferă susţinere mişcării Hezbollah

Angajată a Departamentului de Stat al SUA la Beijing, iar apoi la Shanghai, ea a intrat în contact în 2007 cu doi agenţi chinezi care, timp de cinci ani, i-au plătit bani şi i-au făcut numeroase ‘cadouri’.

În schimb, ea le-a transmis documente despre strategia economică a Statelor Unite sau despre organizarea vizitelor oficiale. Fosta diplomată a fost arestată în urmă cu doi ani.

Citește și : Doi dintre autorii atacurilor din Sri Lanka erau fiii unui cunoscut om de afaceri din Colombo

Potrivit plângerii prezentate la acea vreme, cele mai multe dintre aceste cadouri ar fi fost de fapt destinate unui tânăr care trăia cu diplomata americană.

Spionii chinezi i-au plătit acestuia taxele de şcolarizare la o instituţie de învăţământ la modă, chiria apartamentului său, vacanţele lui sau orice ar fi cerut Candace Claiborne, care se confrunta cu probleme financiare.