DISTRIBUIȚI
Flickr

Parlamentul local din Kurdistan a ales luni, pentru prima dată, o femeie la conducerea sa, decizie provizorie dictată de disputele politice persistente din această regiune autonomă din nordul Irakului, la mai mult de patru luni după alegerile legislative, informează AFP, potrivit agerpres.

Vala Farid, membră a Partidului Democrat din Kurdistan (PDK) al fostului preşedinte kurd Massoud Barzani, a fost aleasă preşedinte în timpul primei sesiuni a Parlamentului după alegerile din septembrie, în urma cărora partidul său a câştigat 45 de locuri din 111.


Citește și: Trump dă un ultimatum armatei venezuelene: ‘Veți pierde totul!

Liderul blocului PDK din Parlament, Hemin Hawrami, a declarat că Vala Farid a fost numită „temporar”, în aşteptarea unui acord care să fie găsit cu Uniunea Patriotică a Kurdistanului (UKP), rivală a PDK căreia îi revine în mod tradiţional postul de preşedinte al Legislativului.

Deputaţii din UPK, partidul fostului preşedinte irakian Jalal Talabani, au boicotat sesiunea parlamentară de luni. Ei au cerut mai mult timp pentru a aborda probleme spinoase cu PDK, printre care gestionarea provinciei disputate Kirkouk, bogată în petrol.

Citește și: Doi polițiști egipteni au fost uciși într-o excursie la Cairo

Kurdistanul irakian cunoaşte o anumită instabilitate politică din septembrie 2017 şi după eşecul referendumului asupra independenţei, denunţat de Bagdad şi de comunitatea internaţională.

După ce kurzii au votat în masă pentru secesiune, forţele irakiene au preluat din mâinile lor controlul asupra regiunilor petroliere disputate, dând o lovitură puternică regiunii autonome.