DISTRIBUIȚI
Reuters

O expertă a ONU a acuzat marţi Iranul că minte în legătură cu erorile care au condus, în ianuarie 2020, la distrugerea cu două rachete a unui avion ucrainean civil lângă Teheran, într-o perioadă de tensiuni cu SUA, informează AFP, potrivit agerpres

Prezentând presei concluziile anchetei sale asupra acestui caz, Agnes Callamard, raportor special al ONU privind execuţiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, a denunţat multiple ”contradicţii”.


Citește și: Prinţul Philip şi-a petrecut a şaptea noapte în spital

”Elementul cel mai tulburător este acela că explicaţiile autorităţilor iraniene cu privire la eroarea sau erorile comise nu se potrivesc. Ele sunt pline de contradicţii, ele sunt contrazise de fapte, de analizele tehnice ale numeroşilor experţi”, a adăugat ea.

”Evident că avionul a fost atacat în mod intenţionat, iranienii au recunoscut asta, dar ei au spus că a fost ‘din greşeală’. Întrebarea se pune asupra acestei ultime părţi, ‘din greşeală’ ”, a spus experta ONU.

În dreptul internaţional, este recunoscut că „este posibil să ucizi din greşeală” şi jurisprudenţa reţine buna credinţă, sau nu, şi proporţionalitatea unei greşeli în raport cu ansamblul faptelor. „Concluzia mea este că, în baza dreptului internaţional, greşeala nu constituie o apărare pentru Iran”, a subliniat Agnes Callamard, precizând că Teheranul nu a răspuns întrebărilor pentru ancheta sa.

Armata iraniană a recunoscut la 11 ianuarie 2020 că a doborât ”din greşeală” cu trei zile în urmă, la scurt timp după decolare, un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, ce efectua un zbor între Teheran şi Kiev.

Citește și: România ajută Slovacia şi Serbia să lupte cu pandemia

Cele 176 de persoane aflate la bord, în majoritate iranieni şi canadieni, au murit şi Teheranul a anunţat la finalul lui 2020 transferarea a câte 150.000 dolari pentru fiecare dintre familiile victimelor.

Cu câteva zile înainte de această tragedie aviatică, SUA îl uciseseră la Bagdad, cu ajutorul unei drone, pe generalul iranian Qassem Soleimani.