DISTRIBUIȚI
Polarsteps

O echipă formată din oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă, China, Italia şi Franţa se va îmbarca marţi într-o călătorie de şase săptămâni spre Antarctica şi Oceanul Antarctic la bordul ambarcaţiunii de cercetare neozeelandeze Tangaroa, aflată la cel de-al 13-lea drum spre această regiune, relatează luni Xinhua, scrie agerpres.

Cei 21 de cercetători care vor lua parte la expediţie, asistaţi de 19 membri ai echipajului, vor studia oceanul, atmosfera şi ecosistemele, concentrându-se pe stabilirea unor programe de monitorizare pentru recent creata Zona marină protejată din Marea Ross (Ross Sea Region Marine Protected Area – MPA), a precizat luni într-un comunicat Institutul Naţional al Apei şi Cercetări Atmosferice (NIWA).


Citește și : Papa Francisc se declară îngrijorat că naţionalismele subminează multilateralismul

Conducătorul expediţiei, Richard O’Driscoll, spune că principalul obiectiv al misiunii este de a cunoaşte mai bine procesele-cheie care au loc în Marea Ross şi de a oferi informaţii de bază despre MPA, astfel încât cercetătorii să-i poată evalua eficacitatea.

Cu o suprafaţă de peste 1,55 milioane de kilometri pătraţi, Zona marină protejată din Marea Ross este cea mai întinsă regiune marină protejată din lume, alcătuită din mai multe regiuni, unele protejate integral, altele desemnate zone speciale de cercetare sau regiuni în care este permis pescuitul.

„În timpul expediţiei, vom realiza o serie de observaţii atmosferice şi la nivelul apei. Vom recolta mostre biologice de la peşti care trăiesc în apropierea fundului mării şi care ar putea fi afectaţi de pescuitul codului”, spune O’Driscoll.

„Nu încercăm să anticipăm un răspuns, ci să ştim cât de mulţi sunt acolo ca să continuăm să-i monitorizăm de-a lungul timpului”, a spus acesta.

Călătoria este finanţată de Ministerul Economiei, Inovaţiei şi Muncii din Noua Zeelandă prin intermediul programului de cercetare şi monitorizare la Marea Ross (Ross-RAMP), NIWA şi Universitatea din Auckland.

Citește și : John Bolton a sosit în Turcia pentru convorbiri privind Siria

Programul Ross-RAMP pune bazele unei cercetări, care va fi semnificativă la nivel internaţional, asupra efectelor cumulative ale schimbărilor climatice şi pescuitului, a spus principalul cercetător al NIWA, Matt Pinkerton.

„Proiectul va oferi Noii Zeelande un demers internaţional rentabil, de prim rang, pentru evaluarea schimbărilor de mediu şi la nivelul ecosistemelor în următorii 35 de ani”, a mai spus Pinkerton.