DISTRIBUIȚI
Free Malaysia Today

O dronă turcă a survolat în cursul nopţii insula greacă Kinaros şi a fost interceptată, a anunţat vineri postul public grec ERT, citând Statul Major General, transmite dpa, potrivit agerpres.  

Pe insuliţa aflată la circa 85 de kilometri vest de cea mai apropiată coastă a Turciei trăieşte o singură familie de păstori greci.


Citește și : Ţările baltice cer un tribunal special pentru crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei

Potrivit Statului Major elen, aeronave şi drone turceşti au survolat teritorii ale Greciei de 195 de ori de la începutul anului în curs şi până pe 20 septembrie.

UE a condamnat în mod repetat astfel de acţiuni ale Turciei, survolarea unui teritoriu străin sau intrarea în spaţiul aerian al unei terţe ţări fără consimţământul acesteia fiind considerată o încălcare gravă a suveranităţii.

Ankara pune sub semnul întrebării statutul teritorial al mai multor insule greceşti locuite şi nelocuite din Marea Egee.

Cele două ţări, care sunt membre ale NATO, au ajuns în repetate rânduri în pragul unui conflict armat în ultimii ani, iar situaţia curentă din Marea Egee este din nou extrem de tensionată.

Citește și : Macron şi Scholz reconciliaţi la Bruxelles

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat în mod repetat Grecia în ultimele săptămâni, spunând: „S-ar putea să venim brusc într-o noapte”, mai menţionează dpa.