DISTRIBUIȚI
© East News / Hosatte Jean-Marie

O dronă de ultimă generaţie destinată Elveţiei s-a prăbuşit săptămâna aceasta în deşertul Negev, în sudul Israelului, în timpul unui zbor de testare, au indicat joi constructorul israelian şi guvernul elveţian, potrivit AFP, scrie agerpres.

Alături de SUA şi China, Israelul este una din superputerile mondiale în domeniul dronelor, o industrie strategică deţinută de foste cadre din armată şi serviciile de securitate, care au devenit CEO-uri, ingineri sau membri în consiliile de administraţie în peste 50 de start-up-uri locale care activează în acest sector.


Citește și : Emmanuel Macron a fost întâmpinat ca un salvator în Beirutul care arată acum ca după război

Parlamentul elveţian a dat undă verde la sfârşitul anului 2015 achiziţionării a şase drone de supraveghere de la firma israeliană Elbit Systems pentru circa 230 milioane de euro, în pofida protestelor opoziţiei ostile de a investi în industria militară israeliană din cauza, potrivit acesteia, ‘încălcărilor sistematice ale drepturilor omului comise de statul israelian împotriva palestinienilor’.

Mai precis, contractul prevede achiziţionarea unor aparate de tip ‘Hermes 900’, dar reconvertite pentru o certificare civilă în cadrul programului de drone al respectivei societăţi israliene numit StarLiner.

Miercuri însă această dronă StarLiner promisă Elveţiei s-a prăbuşit într-o zonă nelocuită în deşertul Negev în timpul unui zbor de testare, a indicat David Vaakim, vicepreşedintele pentru comunicare al societăţii Elbit Systems.

Drona ‘nu mai poate fi reparată’, dar prăbuşirea sa nu a provocat nicio altă daună, a adăugat el.

‘Aparatul este complet distrus’, a confirmat guvernul elveţian într-un comunicat.

Citește și : Israelul vrea cu tot dinadinsul să ajute Libanul! Manevra la care nu se aştepta nimeni

O anchetă a Ministerului israelian al Transporturilor a fost declanşată cu privire la cauzele prăbuşirii, survenite în timp ce aparatul era testat ‘la limita capacităţilor sale’.

O primă dronă din această comandă a fost livrată în decembrie, potrivit autorităţilor elveţiene. Iniţial, livrarea dronelor fusese prevăzută pentru 2019.