DISTRIBUIȚI

Ameninţările chineze la adresa Taiwanului sunt inacceptabile, i-a declarat luni un parlamentar german aflat în vizită la Taipei preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, informează DPA, potrivit agerpres.

Klaus-Peter Willsch a făcut o paralelă cu invazia Ucrainei de către Rusia în discuţiile cu Tsai, în timp ce ea a primit parlamentarii germani de la grupul parlamentar de prietenie Berlin-Taipei din Bundestagul german.


Citeşte şi: Peste 180 de ruşi care încercau să scape de recrutare au fost opriţi la graniţă – Black News

„În Europa experimentăm cum un vecin mare invadează pe unul mai mic şi încearcă să-şi impună voinţa cu forţa militară începând de la 24 februarie”, a spus Willsch.

„Nu considerăm acceptabil să fiţi ameninţaţi de un vecin cu forţa militară, să fiţi forţaţi într-o cooperare nedorită. Bundestagul german este clar în respingerea acestui fapt”, a adăugat Willsch.

Willsch şi cinci colegi parlamentari germani au sosit la Taipei duminică. La scurt timp după aceea, Beijingul a protestat împotriva vizitei şi a cerut parlamentarilor germani să respecte aşa-numitul „principiu al unei singure Chine”, notează DPA.

„Am luat notă că nu tuturor le place că suntem aici în această săptămână, dar nu ne pasă. Parlamentul german decide singur relaţiile sale cu parlamentele prietene şi cooperarea cu Taiwanul este o parte importantă din aceasta şi aşa va rămâne”, i-a spus Willsch lui Tsai.

Tsai a vorbit despre extinderea autoritarismului la nivel global şi a spus că toate democraţiile ar trebui să conlucreze pentru a-şi apăra în comun valorile.

Citeşte şi: Tatăl Mahsei Amini nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului – Black News

Ea a declarat că Taiwanul şi Germania au colaborat în multe domenii, precum tranziţie energetică, supraveghere financiară şi justiţie.

Este de aşteptat ca grupul multipartit să rămână în Taiwan până joi pentru a face schimb de opinii cu oficiali, parlamentari, think tank-uri care se concentrează asupra securităţii şi firme de înaltă tehnologie.