DISTRIBUIȚI
Reuters

O delegaţie a talibanilor din trei membri s-a aflat miercuri la Kabul pentru ceea ce pare a fi prima vizită oficială a grupării militante în capitala afgană după ce regimul lor a fost răsturnat în 2001, informează dpa, potrivit agerpres.

Guvernul a primit echipa iar părţile au purtat discuţii „tete-a-tete” pe tema controversată a schimbului de prizonieri, a anunţat miercuri pe Twitter purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, Javid Faisal.


Citeşte şi: Trump: ‘Următoarele două săptămâni foarte, foarte dificile!’

El a spus că Crucea Roşie Internaţională a fost prezentă în calitate de observator în timpul discuţiilor privind prizonierii, un subiect ce a întârziat negocierile de pace între părţile aflate în război.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a declarat că delegaţia a purtat discuţii tehnice cu oficialii guvernamentali.

Guvernul a anunţat luni că nu va efectua o eliberare planificată a 100 de prizonieri talibani, programată pentru marţi, întrucât sunt necesare discuţii suplimentare.

Recent, atât talibanii cât şi guvernul afgan au semnalat că se apropie de un acord legat de eliberarea prizonierilor ca parte a unui acord SUA-talibani semnat în februarie.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în SUA

În virtutea acordului, până la 5.000 de prizonieri talibani ar trebui eliberaţi înainte de negocierile intra-afgane, planificate să înceapă pe 10 martie, dar care au fost amânate.

La 11 martie, preşedintele afgan Ashraf Ghani a emis un decret pentru eliberarea treptată a 1.500 de prizonieri talibani înaintea discuţiilor. Alţi 3.500 de prizonieri talibani ar urma să fie eliberaţi condiţionat într-o a doua fază.