DISTRIBUIȚI
Reuters

O delegație a talibanilor va efectua miercuri o vizită în Pakistan, a anunţat gruparea insurgentă, aceasta fiind cea mai recentă oprire a unui turneu al puterilor regionale după ce procesul de pace din Afganistan s-a întrerupt, transmite mediafax.

O delegație a membrilor talibani, condusă de Mullah Abdul Ghani Baradar, unul dintre fondatorii grupării va discuta despre „probleme importante” cu oficialii pakistanieni în capitala Islamabad, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, pe Twitter.


Citeşte şi: Deputaţii italieni votează pentru reducerea numărului de parlamentari

Pakistanul a sprijinit talibanii de la fondarea grupărio în mijlocul războiului civil din Afganistan de la începutul anilor ’90.

Statele Unite și guvernul afgan susținut de SUA suspectează de ani buni Pakistanul că și-a menținut sprijinul pentru militanți, ca un instrument pentru a bloca răspândirea influenței indiene în Afganistan, în ciuda negărilor din partea Pakistanului.

Delegația talibană va informa conducerea Pakistanului cu privire la factorii care au deraiat discuțiile cu Statele Unite care vizează încheierea unui acord care să permită retragerea de către SUA și a altor trupe străine în schimbul garanțiilor de securitate dn partea talibanilor, a declarat un oficial taliban, sub protecţia anonimatului.

Citeşte şi: Boris Johnson face ULTIMA ofertă Uniunii Europene

SUA și talibanii au declarat luna trecută că sunt aproape de a ajunge la un acord, în ciuda îngrijorărilor unor oficiali de securitate ai SUA și din cadrul guvernului afgan că retragerea SUA ar putea cufunda și mai mult țara într-un conflict și să deschidă calea pentru o reînviere a facțiunilor militante islamiste.

Președintele Donald Trump a oprit discuțiile cu talibanii luna trecută, în urma morții unui militar american și a altor 11 persoane într-un atac cu bombă al talibanilor Kabul.

Oficialii talibani au vizitat în ultimele zile Rusia, China și Iranul.