DISTRIBUIȚI

Principalul partid de opoziţie din Taiwan a trimis miercuri o delegaţie în China, în pofida tensiunilor provocate de manevrele militare fără precedent ale armatei chineze în regiune, relatează DPA, potrivit agerpres.

Delegaţia condusă de Andrew Hsia, vicepreşedinte al Partidului Naţionalist Chinez sau Kuomintang (KMT), a plecat miercuri în China.


Citeşte şi: Variola maimuţei: OMS deplânge atacurile împotriva maimuţelor în Brazilia – Black News

Potrivit KMT, deplasarea a fost una planificată de multă vreme, având drept obiectiv realizarea de contacte cu oameni de afaceri taiwanezi şi alţi conaţionali care trăiesc sau studiază în China, în principal în provincii de coastă din sud-est, precum Fujian şi Zhejiang, sau în Delta Fluviului Perlelor, în provincia Guangdong. Delegaţia nu are planificate întâlniri la Beijing.

În China, perioada impusă de carantină pentru delegaţia condusă de Hsia se încheie pe 21 august, aceasta urmând să se întoarcă în Taiwan pe 27 august.

Deplasarea a declanşat o controversă, întrucât Taiwanul a fost sub presiune din cauza exerciţiilor militare a Beijingului, în replică la vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.

Citeşte şi: Republicanii ameninţă cu o anchetă privind percheziţia de la Mar-a-Lago – Black News

Preşedinta Tsai Ing-wen şi-a declarat nemulţumirea pentru vizita delegaţiei KMT. „În acest moment, Kuomintang a insistat să meargă în China, dezamăgindu-i pe oameni. Felul în care acţionează trimite un mesaj greşit comunităţii internaţionale”, a declarat ea miercuri după-amiază, la o reuniune a Partidului Democrat Progresist (DPP).

KMT a menţinut în mod tradiţional o relaţie mai strânsă cu guvernul chinez decât formaţiunea DPP la putere, care are înclinaţii mai pronunţate spre independenţă, notează DPA.