DISTRIBUIȚI

Orice decizie de livrare de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată de NATO în ansamblul său, iar Polonia nu va fi prima care să furnizeze astfel de aparate, a declarat joi şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, înaintea plecării la summitul UE de la Bruxelles, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor să furnizeze Kievului avioane de luptă pentru a respinge ofensiva Rusiei, încercând să determine Occidentul să îşi depăşească reticenţa faţă de acest pas.


Citeşte şi: Cine și ce i-a garantat lui Volodimir Zelenski – Black News

‘Poziţia noastră este clară, putem acţiona numai în interiorul întregii formaţiuni a NATO’, le-a spus Morawiecki reporterilor.

‘Nu vom fi primii care să ofere avioane de vânătoare, dar vom răspunde pozitiv, în cazul în care aceia care au cele mai multe astfel de avioane vor fi capabili să le dea Ucrainei’, a adăugat el.

Morawiecki a mai spus că Polonia nu dispune de suficiente avioane de luptă pentru a fi prima care le oferă Ucrainei, şi că ţara sa nu poate lua decizii care i-ar slăbi propria securitate.

Citește și: Alcool și delapidare: cum a eşuat grupul Mozart, care se consideră rivalul lui Wagner în Ucraina – Black News

De asemenea, el a insistat pe importanţa unor sancţiuni suplimentare contra Rusiei, spunând că acestea vor fi convenite în următoarele două săptămâni.

‘Trebuie să introducem prevederi foarte precise care vor arăta Rusiei că suntem hotărâţi în lupta pentru victorie’, a adăugat premierul polonez.