DISTRIBUIȚI
CNN

Justiţia britanică va lua o decizie în privinţa cererii de extrădare a lui Julian Assange în SUA după alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, a anunţat vineri judecătoarea Vanessa Baraister, transmite AFP, potrivit agerpres.

Examinarea solicitării de extrădare remise Londrei de Washington urmează să se încheie săptămâna viitoare, dar judecătoarea Baraister i-a acordat apărării lui Assange un răgaz suplimentar pentru a-şi prezenta ultimele argumente.


Citește și : Biden conduce în sondajele americane, dar situația se echilibrează în statele cheie

„Evident, pare puţin probabil să avem o decizie înainte de 4 noiembrie”, a declarat unul dintre avocaţii lui Assange, Edward Fitzgerald, amintind că în SUA „au loc alegeri şi viitorul este nesigur”.

Apărarea fondatorului WikiLeaks denunţă persecuţii politice din partea preşedintelui american Donald Trump.

„Într-un fel sau altul, voi lua o decizie probabil după alegerile din SUA”, a spus Baraister, acordând avocaţilor lui Assange patru săptămâni pentru pregătirea ultimei pledoarii şi încă două săptămâni guvernului american.

Magistrata a menţionat că ar putea preciza data luării unei decizii în această problemă la finele săptămânii viitoare.

Citește și : ATAC TERORIST în centrul Parisului: Doi suspecți au fost arestați!

Assange, fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, a fost inculpat de justiţia americană în principal pentru spionaj şi riscă 175 de ani de închisoare pentru difuzarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate referitoare la activităţile militare şi diplomatice ale SUA, mai ales din Irak şi Afganistan. SUA îi mai reproşează că a pus în pericol surse ale serviciilor de informaţii.

Australianul de 49 de ani, încarcerat de anul trecut în închisoarea de maximă securitate Belmarsh, după ce s-a refugiat timp de şapte ani în Ambasada Ecuadorului din Londra, prezintă un risc ridicat de suicid, a avertizat recent un psihiatru care l-a examinat.