DISTRIBUIȚI

O controversată membră a Academiei Suedeze, instituţia care selectează câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură, îşi părăseşte postul, sugerând astfel un final pentru unul dintre scandalurile care au zguduit această cunoscută instituţie, informează DPA, potrivit agerpres.

Academia a indicat vineri că a ajuns la un acord cu poeta Katarina Frostenson, care a decis să plece.


Citește și : Bulgaria: 43 de arestări în cadrul unei operaţiuni împotriva finanţării terorismului internaţional

În 2018, Academia a fost zguduită de acuzaţii vizând presupuse încălcări de interese, dar şi de un scandal cu privire la soţul lui Frostenson, Jean-Claude Arnault, acuzat de mai multe femei de agresiuni sexuale.

Acesta din urmă a fost condamnat la doi ani şi jumăte de închisoare pentru două capete de acuzare de viol, însă neagă acuzaţiile aduse.

Membră a Academiei din 1992, Frostenson a respins acuzaţiile că ar fi împărtăşit soţului ei informaţii despre laureaţii Nobelului pentru Literatură.

Academia a dat publicităţii o declaraţie în care se spune că instituţia a ajuns la un acord cu Frostenson să nu declanşeze o anchetă judiciară asupra acuzaţiilor, formulate într-un raport juridic comandat de Academie.

Frostenson va primi o plată lunară de 12.875 coroane suedeze (1.430 de dolari) şi o subvenţie pentru apartamentul pe care îl închiriază de la Academie, reflectând „contribuţiile ei valoroase de peste 25 de ani”, se indică în declaraţia citată.

În încercarea de a-şi recâştiga credibilitatea, Academia a amânat anunţarea laureatului Nobel pentru Literatură pe 2018 până în 2019.

Citește și : Soţia fostului director al Interpolului Meng Hongwei, cere azil în Franţa

Membrii Academiei sunt aleşi pe viaţă. Unul dintre rezultatele crizei care a zguduit această instituţie a fost că statutul acesteia din 1786 a fost revizuit, permiţând membrilor să poată pleca. Regele, care este patronul acestei instituţii, a aprobat schimbarea.

Doi membri care s-au retras din Academia Suedeză în aprilie 2018 în urma scandalului au revenit în instituţie. Cei doi – scriitorul şi istoricul Kjell Espmark şi istoricul Peter Englund – au participat la sesiunea de joi Academiei, prima din acest an.