DISTRIBUIȚI

Peste 300 de irakieni, inclusiv şefi tribali, au pledat vineri seară pentru normalizarea dintre Irak şi Israel, primul astfel de apel lansat la o conferinţă în Kurdistanul autonom sponsorizată de o organizaţie americană, relatează sâmbătă France Presse, potrivit agerpres

Colocviul a fost organizat de think tank-ul newyorkez Centrul pentru comunicări de pace (CPC), angajat pe problema normalizării dintre Israel şi ţările arabe şi apropierea societăţilor civile.


Citește și : UE denunţă spionajul cibernetic al Rusiei şi ameninţă cu sancţiuni

Kurdistanul (nord), o regiune autonomă recunoscută de puterea centrală de la Bagdad, menţine relaţii cordiale cu statul Israel. În schimb la Bagdad, responsabili şi facţiuni politice irakiene pro-Iran se opun Israelului, iar Iranul, inamic al Israelului, se bucură de o influenţă puternică în Irakul vecin.

Aproximativ 300 de participanţi, suniţi şi şiiţi, adunaţi la Erbil, capitala Kurdistanului, au venit „din şase guvernorate – Bagdad, Mosul, Salaheddin, Al-Anbar, Diyala şi Babilon”, a declarat fondatorul PCC, Joseph Braude, expert american de origine evreiască irakiană.

„Au fost de asemenea şefi tribali din aceste guvernorate, intelectuali, scriitori”, a precizat Braude, contactat telefonic de AFP.

„Cerem integrarea noastră în acordurile Abraham. La fel cum aceste acorduri prevăd relaţii diplomatice între semnatari şi Israel, şi noi dorim relaţii normale cu Israelul”, potrivit comunicatului de închidere, citit Sahar al-Tai, directoare de cercetare în Ministerul Culturii din Bagdad.

Sub egida Washingtonului, „Acordurile Abraham” au fost semnate în septembrie 2020 pentru a normaliza relaţiile dintre Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein. Au urmat Marocul şi Sudanul.

Citește și : Norvegia RENUNŢĂ la toate restricţiile pandemice

În ultimele decenii, mai mulţi lideri din Kurdistanul irakian s-au dus în Israel şi politicieni kurzi au cerut în mod deschis normalizarea cu această ţară.

În 2017, când kurzii irakieni şi-au organizat controversatul referendum de independenţă, unul dintre puţinii lor susţinători a fost Israelul.