DISTRIBUIȚI
afp

Comisia de anchetă a Senatului francez cu privire la afacerea Benalla a cerut Biroului Senatului să sesizeze justiţia pentru ”mărturie falsă” făcută de către Alexandre Benalla, fost colaborator al preşedintelui Emmanuel Macron, şi Vincent Crase, fost angajat al partidului prezidenţial, amândoi fiind în arest preventiv de marţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Senatului, Gerard Larcher, comisia pune în discuţie mărturia a trei înalţi funcţionari la palatul prezidenţial – Patrick Strzoda, Alexis Kohler şi generalul Lionel Lavergne – pe care îi suspectează de „omisiuni, neconcordanţe şi contradicţii”.


Citește și : Justiția lituaniană este cutremurată de un imens scandal de corupție. Mai mulți magistrați au fost arestați!

”Orice mărturie falsă în faţa unei comisii parlamentare de anchetă se pedepseşte cu cinci ani de închisoare şi 75.000 de euro amendă”, se menţionează în scrisoarea adresată de preşedintele comisiei de anchetă Philippe Bas şi cei doi co-raportori John – Pierre Sueur şi Muriel Jourda.

În ceea ce-l priveşte pe Benalla, fost bodyguard prezidenţial, semnatarii scrisorii apreciază că ”spre deosebire de afirmaţiile sale, a asigurat în condiţii bune, de fapt, o funcţie de gardă de corp a şefului statului”.

Alexandre Benalla şi Vincent Crase, fost angajat al partidului prezidenţial Republique en Marche (Republica în Mişcare) şi fost poliţist rezervist, sunt, de asemenea, suspectaţi că au minţit în legătură cu contractul de securitate privat negociat cu un oligarh rus, Iskander Makhmudov.

În ceea ce-i priveşte pe Patrick Strodza, director de cabinet al preşedintelui Emmanuel Macron, Alexis Kohler, secretar general la Palatul Elysee, şi generalul Lionel Lavergne, şeful Grupului de Securitate al Preşedinţiei Republicii (GSPR), comisia consideră că ”a beneficiat de informaţii utile” din partea acestea, dar ”a constatat de asemenea în declaraţiile lor o serie de omisiuni, inconsecvenţe şi contradicţii”, se arată în scrisoare.

Citește și : Patru eurodeputaţi sunt reținuți într-o bază militară din Belgia

Aceşti trei responsabili ”au ascuns comisiei o parte importantă a adevărului”, în special privind ”perimetrul misiunii de securitate efectuate de Alexandre Benalla”, a apreciat comisia, care cere Biroului Senatului ”să sesizeze ministerul public” care va putea ”să efectueze investigaţii pe care le consideră adecvate pentru a determina dacă aceste declaraţii au efect juridic”, notează documentul citat.