DISTRIBUIȚI
Houston Chronicle

O comisie de anchetă parlamentară a denunţat miercuri o „pilotare deficitară a crizei” COVID-19 de către guvernul francez, la finalul unei perioade de şase luni de audieri privind modul de gestionare a epidemiei care s-a soldat cu 53.000 de morţi, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Partidul preşedintelui Emmanuel Macron a denunţat imediat un raport „părtinitor şi trunchiat” al acestei comisii de anchetă a Adunării naţionale, conduse de opoziţia de dreapta.


Citește și : Sri Lanka se pregăteşte să dea piept cu un alt ciclon puternic. Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi!

Franţa era „prost înarmată’ în faţa pandemiei care a izbucnit la începutul anului, afirmă liderul deputaţilor Les Republicains (LR), de dreapta, Damien Abad. Gestionarea crizei a fost „haotică” şi a dovedit „deficienţe structurale”, a declarat presei Eric Ciotti, raportor LR în cadrul comisiei de anchetă.

Comisia de anchetă a adoptat miercuri dimineaţă acest raport, care atrage atenţia asupra unor eşecuri ale autorităţilor publice înainte de criza sanitară şi în timpul ei, dar fără votul deputaţilor LREM, care s-au abţinut. Toţi ceilalţi membri ai comisiei au votat raportul.

Textul urmează să fie făcut public în termen de cinci zile, timpul necesar pentru primirea observaţiilor din partea grupurilor politice.

În total, comisia de anchetă a efectuat peste 50 de audieri – la care au luat parte fostul premier Edouard Philippe şi mai mulţi miniştri ai sănătăţii succesivi – care au durat în total circa 130 de ore.

Comisia de anchetă „nu a fost niciun tribunal popular, niciun tribunal judiciar” şi „nu este acuzat nimeni personal”, dă asigurări raportorul său, Eric Ciotti.

De la începutul epidemiei de coronavirus, executivul a fost vizat de numeroase plângeri pentru punerea în pericol a vieţii altcuiva sau pentru omucidere involuntară.

În total, 96 de plângeri împotriva unor miniştri au fost adresate Curţii de justiţie a Republicii, singura abilitată să judece acte comise de membri ai guvernului în exerciţiul funcţiunii.

Franţa este „pe locul al patrulea între ţările cele mai afectate din Europa”, a afirmat Ciotti. „Unele ţări au făcut faţă mai bine decât altele”, a adăugat el, folosindu-se de date statistice în sprijinul afirmaţiilor sale. Astfel, media în Uniunea Europeană a fost de 532 de decese la un milion de locuitori, iar media în Franţa a atins 727 de decese.

Citește și : Michel Barnier: Următoarele zile vor fi DECISIVE pentru un acord comercial cu UK

„Constatăm o lipsă de anticipare şi o subestimare a riscului epidemic, o scădere a stocurilor strategice” cu „probleme ale furnizorilor” insuficient diversificaţi, a enumerat Damien Abad.

El a reamintit din timpul crizei „mesajele contradictorii asupra măştilor, deficienţele privind politica testelor” şi „marii uitaţi” care au fost azilele de bătrâni şi bolnavii de alte boli decât COVID-19. „Niciodată nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva”, a exclamat Abad.