DISTRIBUIȚI

O comisie a Senatului italian s-a pronunţat marţi împotriva trimiterii în faţa justiţiei a lui Matteo Salvini, acuzat de sechestrarea unor migranţi pe mare în vara lui 2019, pe când liderul Ligii (extremă dreapta) era ministru de interne, însă decizia finală va aparţine plenului acestei camere, transmite AFP, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Un nou cutremur puternic a zguduit Noua Zeelandă


‘Este o veste bună într-o perioadă în care sunt supus multor atacuri’, a reacţionat Salvini pe Facebook.

Comisa pentru imunităţi a fost chemată să emită un aviz în favoarea sau împotriva trimiterii lui Salvini în faţa justiţiei, şi să-l prezinte Senatului, care va pronunţa decizia finală într-o şedinţă în plen, la o dată ce urmează a fi stabilită.

Salvini este acuzat de un tribunal din Palermo (Sicilia) de sechestrare de persoane pentru că, în august 2019, a refuzat să autorizeze debarcarea pe insulă a peste 80 de migranţi, dintre care unii se aflau de 19 zile la bordul navei umanitare Open Arms.

Într-un caz aproape identic, referitor la nava Gregoretti a pazei de coastă italiene, plenul Senatului a dat undă verde în februarie organizării unui proces împotriva fostului ministru de interne.

Un tribunal din Catania (Sicilia) l-a acuzat pe Salvini de ‘abuz de putere’ pentru blocarea, timp de mai multe zile, a 131 de migranţi la bordul navei, la sfârşitul lunii iulie.

Citeşte şi: Cadrele medicale spaniole au ieşit în stradă să protesteze

În ambele dosare, Liga a încercat să se derobeze de responsabilitate, dând asigurări că blocarea navelor a fost o decizie colectivă a guvernului, aşadar şi a premierului Giuseppe Conte.

Strategia nu a convins însă o majoritate dintre colegii din Senat ai lui Salvini, dat fiind că acesta reuşise adoptarea în iunie 2019 a unei legi care îi extindea prerogativele şi prevedea că ministrul de interne poate ‘limita şi interzice intrarea, tranzitul sau oprirea navelor în apele teritoriale din motive de ordine şi securitate publice’.