DISTRIBUIȚI
InfoPrut

O comisie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a precizat miercuri condiţiile prealabile pentru folosirea ‘paşaportului Covid’, indică un comunicat al organizaţiei paneuropene, potrivit agerpres.  

Utilizarea acestui ‘paşaport Covid’, care ar ridica parţial restricţiile legate de COVID-19 pentru deţinătorii documentului, ”depinde de certitudini bine stabilite pe subiectul riscurilor medicale implicate”, a subliniat comisia de afaceri juridice a APCE într-un proiect de rezoluţie aprobat cu unanimitate, pe baza unui raport elaborat de parlamentarul elveţian Damien Cottier.


Citește și : Poliţia italiană a destructurat o reţea de trafic cu oxicodonă

Comisia a enunţat o serie de chestiuni care ar trebui să fie abordate pentru ca astfel de documente să nu fie discriminatorii, menţinând în acelaşi timp o protecţie eficace împotriva propagării COVID-19.

Conform raportului, documentul ar urma să conţină categoriile distincte: persoanele care au fost vaccinate contra COVID-19, persoanele care s-au vindecat de această boală şi persoanele testate negativ la COVID-19. De asemenea, orice relaxare a restricţiilor acordată pe baza documentului ar trebui să fie conformă cu riscul de transmitere pentru aceste grupuri diferite, ţinând cont şi de situaţia epidemiologică în ţara vizată.

Citește și : Negocierile privind certificatul sanitar european ‘au rămas în aer’

Orice sistem de ‘paşaport Covid’ ar trebui să fie strict limitat ca durată, pentru a răspunde nevoilor legate de situaţia actuală a sănătăţii. Comisia APCE reaminteşte că scopul ‘paşaportului Covid’ nu este de a face vaccinarea obligatorie. Raportul va fi examinat de APCE în sesiunea sa plenară din 21-24 iunie.