DISTRIBUIȚI
NewsMaker

Crearea de către SUA a unei coaliţii în Golf nu ar face decât să crească insecuritatea în zonă, iar o participare a Israelului la această alianţă ar avea consecinţe ‘dezastruoase’, au apreciat joi autorităţile de la Teheran, citate de France Presse, scrie agerpres.

Washingtonul încearcă să înfiinţeze o coaliţie internaţională în Golf pentru a apăra navele comerciale care traversează strâmtoarea Ormuz, punct de trecere strategic pentru comerţul mondial de petrol, în urma unor atacuri atribuite de SUA Iranului, care neagă orice implicare.


Citește și : Explozia de la baza de testare a rachetelor ruseşti a ridicat nivelul de radiaţii

Marea Britanie a anunţat că ea va participa la această coaliţie, în timp ce alte ţări aliate Washingtonului, în special europene, se tem că vor fi antrenate într-un conflict cu Iranul.

‘Coaliţia militară pe care America încearcă să o creeze, cu scuza pentru securitatea transportului maritim, nu va face decât să crească insecuritatea în regiune’, a declarat ministrul apărării iranian, Amir Hatami, potrivit site-ului ministerului.

Ministrul iranian a făcut aceste afirmaţii în convorbiri telefonice cu omologii săi din Kuweit, Qatar şi Oman.

Reacţionând la informaţii potrivit cărora Israelul ar putea lua parte la această coaliţie, el a apreciat că o astfel de participare ar fi ‘extrem de provocatoare’ şi ar putea avea ‘consecinţe dezastruoase în regiune’.

Generalul Hatami a declarat că SUA reprezintă principala sursă de tensiune în regiune, invitând ţările din Golf să angajeze ‘negocieri constructive’ pentru ca ele însele să asigure securitatea în apele Golfului.

Ideea Washingtonului pentru această ‘misiune de securitate maritimă’ în Golf este ca fiecare ţară să escorteze militar navele sale comerciale cu sprijinul armatei americane, care asigură supravegherea aeriană a zonei şi comandamentul de operaţiuni.

După retragerea sa în mai 2018 din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015, SUA au reinstituit sancţiuni severe economice împotriva Iranului, acuzându-l de destabilizarea regiunii.

Citește și : Conturile organizaţiei lui Alexei Navalnîi au fost BLOCATE în Rusia

Din mai, tensiunile au escaladat între cele două ţări, după acţiuni de sabotaj şi atacarea unor nave în Golf şi distrugerea unei drone americane de către Teheran.

Sechestrarea de către Teheran a trei petroliere străine, între care o navă sub pavilion britanic, în Golf în mai puţin de o lună a exacerbat tensiunile.

Reţinerea celei de-a doua nave a avut loc la 19 iulie, la 15 zile după sechestrarea unui petrolier iranian de către autorităţile britanice în largul Gibraltar.