DISTRIBUIȚI
efe

O coaliţie de partide de dreapta din Spania – Partidul Poporului (PP, conservator), Ciudadanos (liberal) şi Vox (extremă dreapta) – ar obţine cu trei mandate sub numărul necesar pentru o majoritate parlamentară (176), indică un sondaj realizat înaintea alegerilor legislative anticipate de la 8 aprilie, publicat luni şi preluat de Reuters, potrivit agerpres.

La stânga eşichierului politic, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) ar avea nevoie de sprijinul formaţiunii Podemos (stânga radicală) şi al unor mici partide regionale pentru a forma o majoritate, arată sondajul realizat de GAD3 pentru cotidianul ABC.


Citește și: OSCAR 2019. Lista completă a câștigătorilor

PSOE ar obţine cel mai ridicat scor electoral, cu 28,9% din voturi, care i-ar asigura 122 de mandate, şi ar fi urmat de PP, cu 23,2% şi 97 de locuri. Pe poziţiile următoare s-ar situa Ciudadanos, cu 15,7% şi 53 de mandate, şi Vox, cu 10,8% şi 23 de locuri.

Ancheta preelectorală, la care au răspuns 800 de persoane, a fost întreprinsă între 11-22 februarie.

Un sondaj Sigma Dos publicat sâmbătă a arătat că cele trei partide din dreapta spectrului politic ar obţine împreună o mică majoritate, un rezultat ce ilustrează gradul de fragmentare a sistemului politic spaniol, după decenii în care acesta a fost dominat de PSOE şi PP.

La 15 februarie, şeful executivului socialist spaniol, Pedro Sanchez, a anunţat convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 28 aprilie, a treia rundă în mai puţin de patru ani.

Citește și: Socialiștii lui Dodon au câștigat alegerile din R.Moldova

”Am propus dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri legislative pentru 28 aprilie”, a declarat Sanchez, după o şedinţă de guvern extraordinară convocată după ce parlamentul a respins proiectul de buget al socialiştilor pe fondul crizei persistente din Catalonia.

Aflat de opt luni în fruntea guvernului cu cea mai redusă susţinere parlamentară din istoria ţării, Sanchez nu a reuşit să menţină fragila majoritate formată din socialişti, stânga radicală Podemos, separatiştii catalani şi naţionaliştii basci, care i-a permis să-l înlăture de la putere, la 1 iunie 2018, printr-o moţiune de cenzură, pe predecesorul său conservator Mariano Rajoy.