DISTRIBUIȚI
Basilica.ro

O celebră mănăstire ortodoxă din centrul Kievului, care a ignorat măsurile de combatere a noului tip de coronavirus, a devenit un focar de contaminare în Ucraina, cu circa 30 de persoane infectate, potrivit unui nou bilanţ al primăriei capitalei ucrainene, informează joi AFP, scrie agerpres.

De miercuri, 26 de noi cazuri de contaminare au fost confirmate în cadrul Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor), care s-au adăugat primelor patru cazuri ce au fost înregistrate acolo câteva zile mai devreme, a anunţat primarul Kievului, Vitali Kliciko.


Citește și : Viktor Orban anunţă prelungirea restricţiilor în Ungaria pe durată nedeterminată

Mănăstirea, fondată în secolul al XI-lea şi unde se află sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei, numără în jur de 250 de călugări, potrivit unuia dintre responsabilii săi.

Deocamdată, detalii cu privire la identitatea, vârsta sau starea bolnavilor nu au fost oferite nici de primărie, nici de mănăstire, închisă din cauza contaminărilor.

Această mănăstire s-a opus multă vreme apelurilor autorităţilor de a suspenda liturghiile pentru a limita propagarea coronavirusului.

În martie, în timp ce guvernul anunţa închiderea şcolilor, spaţiilor publice şi transportului în comun, superiorul mănăstirii, Mitropolitului Pavel, i-a îndemnat pe enoriaşi „să se ducă în grabă în biserici”, „să nu le fie frică de nimic” şi „să-şi ofere unii altora îmbrăţişări”.

„Nu suntem îngeri, avem de asemenea dreptul de a ne îmbolnăvi”, a comentat Mitropolitul Pavel la televiziune săptămâna aceasta, însă fără a confirma sau dezminţi zvonurile privind propria lui contaminare.

Citește și : Merkel consideră că există motive de optimism prudent privind evoluţia crizei în Germania

Superiorul unei alte mănăstiri ortodoxe din Kiev care aparţine de aceeaşi Biserică a anunţat joi pe Facebook că a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Ministerul Culturii din Ucraina şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu celebrarea Paştelui Ortodox duminică, 19 aprilie, una dintre sărbătorile cele mai populare. Autorităţile ucrainene au îndemnat la organizarea de slujbe online şi la limitarea prezenţei clerului, cerându-le de asemenea clericilor să poarte mască în timpul slujbelor.