DISTRIBUIȚI
A tourist leaves Belarus at a border crossing with Poland, near the village of Pererov, southwest of Minsk, March 31, 2015. Belarus plans to open this border crossing for crossing on foot and by bicycle for foreign tourists visiting the national park "Belavezhskaya Pushcha" from the Polish side, for three days without visas, according Belarussian border guards officials. REUTERS/Vasily Fedosenko - RTR4VMSP

Organizaţiile de ajutor umanitar au avertizat marţi că o catastrofă umanitară s-ar putea produce la frontiera Poloniei cu Belarusul, în contextul în care migranţi din Orientul Mijlociu continuă să se adune în regiune din dorinţa de a ajunge în UE, relatează agerpres.

În condiţiile în care nopţile sunt tot mai reci, iar iarna se apropie cu repeziciune, situaţia migranţilor devine critică, a declarat pentru dpa Maria Zlonkiewicz din cadrul recent înfiinţatei Grupa Granica, o organizaţie care monitorizează situaţia de la frontiera Poloniei.


Citeşte şi: Guvernul britanic cere ajutorul armatei în criza de combustibil – Black News

„Facem apel la guvenul polonez să le permită medicilor şi paramedicilor accesul la frontieră, altfel vom găsi multe cadavre la primăvară”, a spus ea.

Mai mulţi migranţi au murit deja în zona de frontieră în ultimele săptămâni.

Guvernul de la Varşovia l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că ajută refugiaţi din zone de conflict să ajungă la frontiera externă a UE pentru a crea o criză.

Lukanşenko a anunţat la sfârşitul lunii mai că autorităţile de la Minsk nu-i vor mai împiedica pe migranţi să tranziteze Belarusul în drumul lor spre UE, în replică la înăsprirea sancţiunilor UE împotriva fostei republici sovietice.

Citeşte şi: Coreea de Nord a tras un PROIECTIL necunoscut în mare – Black News

Polonia construieşte în prezent un gard la frontiera de 418 km, de-a lungul căreia se află în mare parte o zonă de pădure deasă.

Pe 2 septembrie a fost instituită starea de urgenţă timp de 30 de zile pe o porţiune lată de 3 km de la frontieră. În consecinţă, lucrătorii umanitari şi jurnaliştii nu pot intra în zonă. Guvernul polonez ia în calcul să prelungească starea de urgenţă cu încă 60 de zile, notează dpa.