DISTRIBUIȚI
фергана - Fergana.agency

O bloggeriţă din Uzbekistan, internată anul trecut într-un centru de psihiatrie după ce a scris despre protestul unui jurnalist, a anunţat luni că a părăsit această ţară din Asia Centrală din cauza presiunilor exercitate de autorităţi, scrie AFP, scrie news.ro.

Pe pagina sa de Facebook, Shabnam Olloşkurova a indicat faptul că decizia de a părăsi ţara a fost „o măsură necesară” şi că autorităţile au încercat din nou să o interneze. „Bloggerii nu pot să-şi desfăşoare activităţile în mod liber”, a adăugat bloggeriţa în vârstă de 32 de ani.


Citește și : Moţiune de cenzură împotriva guvernului de la Sofia pe tema crizei apei în vestul Bulgariei

Un militant local al apărării drepturilor Omului, Abdurakhmon Tashanov, a afirmat că el şi un membru al misiunii diplomatice americane în Uzbekistan au însoţit-o pe femeie la aeroport.

Ea va merge prima dată la Kiev unde se va adresa Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi pentru a obţine statutul de refugiat, a precizat Tashanov pentru AFP.

Shabnam Olloşkurova a fost arestată în septembrie pentru că a relatat marşul de protest al unui jurnalist din Regiunea Khorezm (nord-vest) a capitalei Taşkent. Ea a fost condamnată la o scurtă pedeapsă cu închisoarea pentru „huliganism” şi pentru că a încălcat legea foarte strictă a adunărilor publice.

Potrivit ONG-ului Amnesty International, ea a fost spitalizată contra voinţei într-un centru de psihiatrie „după ce un poliţist ar fi afirmat că a avut o tentativă de sinucidere”. A fost eliberată la sfârşitul lui decembrie, însă cazul ei a stârnit teama că autorităţile au putea înăspri regulile în această ţară care cunoaşte o relaxare timidă din 2016.

Această perioadă de deschidere a coincis cu sosirea la putere a preşedintelui Shavkat Mirziyoyev, care a ajuns în fruntea ţării după moartea predecesorului său, autoritarul Islam Karimov.

Citește și : Franţa i-a propus Greciei ajutorul său pentru repatrierea solicitanţilor de azil respinşi

Dacă organizaţiile internaţionale recunosc aceste progrese, Uzbekistanul nu respectă întotdeauna, potrivit acestora, libertăţile fundamentale iar alegerile legislative s-au desfăşurat aici, în decembrie, fără candidatura niciunui partid de opoziţie.

La începutul lunii ianuarie, un fost diplomat a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru „trădare”, un caz care a mobilizat deja apărătorii drepturilor omului.