DISTRIBUIȚI
Business & Human Rights Resource Centre

Mai multe rachete au fost lansate vineri asupra bazei militare din Irak K1, unde sunt desfăşurate forţe americane şi irakiene în apropierea oraşului bogat în petrol Kirkuk, a anunţat armata irakiană într-un comunicat fără a elabora, informează Reuters, potrivit agerpres.

Nu a fost clar imediat dacă există victime.


Forţele de securitate au găsit un lansator pentru rachete Katiuşa în interiorul unui vehicul abandonat în apropierea bazei.

Citește și : Japonia va trimite o navă militară şi două avioane de patrulare în Orientul Mijlociu

Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Militanţii din Statul Islamic (SI) operează în zonă şi au trecut la tactici insurgente vizând dărâmarea guvernului de la Bagdad de când acesta a reluat controlul asupra întregului teritoriu şi a declarat victoria împotriva SI în decembrie 2017.

Cu toate acestea, un înalt oficial militar american a declarat în această lună că atacurile grupurilor susţinute de iranieni asupra bazelor ce găzduiesc forţe americane în Irak s-au amplificat şi au devenit tot mai sofisticate, împingând toate părţile aproape de o escaladare incontrolabilă.

Citește și : Rusia anunţă că sistemul de rachete hipersonice Avangard a devenit operaţional

Avertismentul său a intervenit la două zile după ce patru rachete Katiuşa au lovit o bază din apropierea aeroportului internaţional din Bagdad, rănind cinci membri ai serviciului de elită irakian de contraterorism, cel mai recent dintr-o serie de atacuri cu rachetă asupra bazelor unde sunt desfăşuraţi membri ai coaliţiei conduse de SUA al cărei obiectiv este de a învinge insurgenţii Statului Islamic.

Baza K1, aflată la 15 km nord-vest de Kirkuk, în nordul Irakului, adăposteşte forţe militare americane alături de irakiene de la Serviciul Federal de Poliţie şi Contraterorism, au declarat surse de securitate.