DISTRIBUIȚI
afp

O navă a pazei de coastă marocane a salvat 70 de migranţi provenind din regiunea subsahariană, aflaţi la bordul unei ambarcaţiuni improvizate care s-a confruntat cu dificultăţi în timp ce naviga pe Marea Mediterană, şi a recuperat 7 cadavre, informează AFP citând o sursă militară, potrivit agerpres.

Ambarcaţiunea, care s-a răsturnat în noaptea de duminică spre luni în Marea Alboran (partea vestică a Mării Mediterane), transporta în jur de 100 de imigranţi ilegali spre Spania, potrivit asociaţiei spaniole Caminando Fronteras, care a informat că sunt date dispărute 24 de persoane.


Citește și: Rusia și China propun ridicarea unor sancțiuni impuse Coreei de Nord

Informaţiile ONG-ului care urmăreşte îndeaproape soarta celor care se angajează în traversări clandestine ale Mării Mediterane nu au fost confirmate de partea marocană.

Starea sănătăţii supravieţuitorilor, printre care zece femei şi un bebeluş, era „foarte deteriorată” şi de aceea aceştia au fost transferaţi la Nador (nordul Marocului) pentru tratament, potrivit sursei militare marocane, care a mai precizat că printre persoanele decedate se numără trei femei.

Citește și: Exigențele Phenianului sunt OSTILE și NEPOTRIVITE

Aproape 25.000 de persoane au murit din ianuarie 2014 în încercarea de a ajunge în Europa din motive economice sau politice, potrivit celei mai recente evaluări a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Marea majoritate (19.154) şi-au pierdut viaţa pe mare, iar peste 480 în Africa de Vest, dintre care aproximativ 160 numai în 2019.

Ambarcaţiuni provenind din Mauritania sau Senegal încearcă să ajungă în Insulele Canare, arhipelag spaniol situat în apropiere de coasta Marocului. Un naufragiu produs la începutul lunii decembrie pe această rută s-a soldat cu 62 de morţi, majoritatea gambieni şi senegalezi, potrivit OIM.